|

İki kez bayram namazı kıldılar

Dünyada Kurban Bayramı bugün başladı...

Ajanslar
00:00 - 26/10/2012 Cuma
Güncelleme: 09:35 - 26/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
İki kez bayram namazı kıldılar
İki kez bayram namazı kıldılar

Türkiye'de dün kutlanmaya başlanan Kurban Bayramı, bazı ülkelerde bugün kutlanıyor. Suudi Arabistan'la beraber bir çok ülkede bayram namazı için Müslümanlar camilere akın etti.

Türkmenistan'da cami içlerinde boş yer kalmazken, cami avlu ve bahçesi de dolup taştı. Kurbanlık ve Kurban Bayramı hakkında verilen kısa vaaz sonrası vatana, millete, devlet başkanına dua edildi. Ülkenin başkenti Aşkabat'taki camilerde namazın eda edilmesinin ardından bayramlaşma yapıldı.

Aşkabat'taki Türkler de Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın inşa ettirdiği Ertuğrul Gazi Camii'ne akın etti. Cami tamamen dolarken, çok sayıda insan bayram namazını caminin dışında eda etti. Namazın ardından insanlar, birbirleriyle tokalaşıp, kucaklaşarak bayram sevincini paylaştı.

KIRGIZİSTAN'DA BAYRAM

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bayram namazını kılmak için her yıl olduğu gibi on binlerce vatandaş Başbakanlık binasının önündeki alanı tercih etti. Meydana sığmayan vatandaşlar, ara sokakları ve park alanlarını doldurdu.

Bayram namazını Kırgızistan Müftüsü Rahmatulla Egemberdiyev kıldırdı. Müftü Egemberdiyev, vaazında, vatandaşların Kurban Bayramını kutlayarak bayramın önemine değindi.

Bazı milletvekilleri ve bakanların da katıldığı namazda konuşan Meclis Başkanı Asilbek Ceenbekov da Müslümanların bayramını kutlayarak, 'Her bir aile ve toplumda birlik ve beraberliğin hakim olması durumunda ülkede birlik hakim olur. Biz bunu istiyoruz.' dedi. 

AZERBAYCAN'DA 2 KEZ BAYRAM NAMAZI

Azerbaycan'da Kurban Bayramı'nın birinci günü bugün kutlanıyor. Kafkasya Müslümanları İdaresi'nin aldığı karar gereği kurbanlıklar bugünden itibaren kesiliyor.

Azerbaycanlılar, bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Bayram namazı sebebiyle Başta İlahiyat, Mehtabat ve Ejder Bey Camii olmak üzere bir çok cami doldu taştı. Camilerde yer kalmayınca birçok insan namazını avluda eda etti. Hatta bazı camilerde yetişemeyen ve yer bulamayanlar için ikinci kez bayram namazı kılındı.

PARKTA BAYRAM NAMAZI

Avustralya'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanırken, Melbourne'de yaklaşık 2500 kişi bayram namazını parkta kıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren bayram namazının kılınacağı parka aileleri ile birlikte gelen Müslümanlar, yeşil çimenler üzerine serilen örtüler üzerinde tekbirler getirerek bayram namazı saatinin ve cemaatin gelmesini bekledi. Namaz sonrası Müslümanlar birbirleri ile kucaklaşarak bayramlaştı. 

Kurban Bayramı namazını organize eden konseyin Türk kökenli Genel Müdürü Nail Aykan, AA'ya yaptığı açıklamada, iki sebepten dolayı bayram namazını parkta kıldıklarını belirterek şöyle konuştu:

'Bayram namazlarını açık havada kılmak sünnettir ve onun dışında camimizin kapasitesi 1000 kişilik, buraya 2500 kişi gelebiliyor. Camiye yakın olduğu için, çok pratik ve uygun bir merkez, çok muhteşem bir hava ve ortam var.'

KADIN - ERKEK BİNLERCE KİŞİ SAF TUTTU

İran'da Kurban Bayramı kutlamaları ülke genelinde bayram namazının kılınmasıyla başladı.

Başkentte, Tahran Üniversitesi bahçesinde bayram namazı kılındı. Ayetullah İmami Kaşani'nin kıldırdığı namazda, kentin dört bir yanında gelen kadın-erkek binlerce kişi saf tuttu.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerin seslendirilmesinin ardından bayram hutbesini okuyan Ayetullah Kaşani, Kurban Bayramı'nın 'fedakarlık ve imtihan' dersleriyle dolu olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı'nın, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in 3 bin 500 yıllık hatırasının yaşatılması olduğunu belirten Kaşani, 'Hz. İbrahim'in, imtihanla bir insanin ne kadar yücelebileceğini ve Allah'a yakın olabileceğini gösterdiğini' ifade etti.

LİBYA

Libya'da halk Bayram namazı için camilere akın etti.

Libya'da cami hoparlörlerinden tekbir sesleriyle uyanan halk, bayram namazını kılmak için gruplar halinde tekbirler getirerek camilere akın etti.

Halk, camilerinden çoğunda yer kalmadığı için namazı avluda kılarken, Trablus'un en büyük camisi Mevlaya Muhammed Camisi ve Şehitler Meydanı'nda açık havada kılınan namazlar, bayramın coşkusunu yansıttı.

Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarının devrilmesinin birinci yıl dönümüne denk gelen kurban bayramında halk, iki coşkuyu bir arada yaşarken, Kaddafi'nin halka seslendiği meydan olarak bilinen eski adıyla 'Yeşil Meydan' yeni adıyla 'Şehitler Meydanı'nda' kılınan namazın hutbesinde imam, birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, kurbanın Müslümanları Allah'a yaklaştırdığını vurguladı.


ISLAK ZEMİNDE SECDE

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Merkez Camii'ni dolduran 100 bine yakın Müslüman yılın ilk kar serpintileri ve ardından yağan yağmurun altında namazlarını dışarıda kılmak zorunda kaldı. 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı kentte sadece 4 caminin bulunması kapalı alanda ibadeti imkansız hale getirirken, Merkez Camii'nin devam eden inşaatı nedeni ile çevresinde kurulan çadır cami de Müslümanlar için yetmedi. Cami çevresinde kapatılan yol ve caddeleri dolduran inananlar 10 rubleye aldıkları kağıttan seccadelerde eriyince tramvay yolunda ıslak zeminde secdeye gitmek zorunda kaldı.

FRANSA'DA ÇİKOLATALI KRUVASAN

Fransa'nın başkenti Paris'te bayram namazı için Büyük Cami'ye gelenler sokaklara taştı.

Paris'te yaşayan binlerce Müslüman, bayram namazı için bu sabah Paris Büyük Camisi'ne akın etti.

Geniş güvenlik önlemi alan polis, cami çevresindeki yolları trafiğe kapattı.

Camiye ve avluya sığmayan yüzlerce kişi, Georges Desplas sokağında namazını kıldı.

Namazın ardından ücretsiz olarak 'Le Cope' adı verilen hilal şeklindeki çikolatalı kruvasan dağıtıldı.


12 yıl önce