|

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra deniz aşırı herhangi bir savaşa katılmayan Japonya'da parlamento, deniz aşırı savaşa katılmaya olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı.

Yeni Şafak
18:26 - 16/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:28 - 16/07/2015 Perşembe
IHA

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra deniz aşırı herhangi bir savaşa katılmayan Japonya, savunma alanında kanun değişikliğine gitti. Japon parlamentosunda yapılan oylamada, ülkenin deniz aşırı savaşa katılmasına olanak sağlayan yasa tasarısı kabul edildi. Yasa tasarısının kabul edilebilmesi için senato tarafından da kabul edilmesi gerekiyor. Öte yandan, yapılan değişiklikler halk tarafından geniş katılımla parlamento binası önünde protesto edildi.



Başbakan Shinzo Abe, 'kolektif meşru müdafaa' olarak adlandırdığı doktrin ile Japon ordusunun rolünün genişletileceğini kaydetti. Kanun tasarısı, Japonya ya da yakın bir müttefikinin uğradığı saldırının ülkeyi ve halkı açık bir şekilde tehdit etmesi halinde saldırıyı püskürtmek veya karşılık vermek dışında herhangi bir seçenek kalmaması halinde ve Japonya'nın ve halkın güvenliğinin garantiye alınmasını sağlaması durumunda en az seviyede askeri güç kullanılmasını öngörüyor.

#japonya
#ikinci dünya savaşı
#deniz aşırı savaş
9 yıl önce