|

IMF'den Japonya'ya kriz uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF), rekor bütçe açığına sahip olan Japonya'nın Avrupa'daki gibi bir borç krizi yaşabileceği uyarısında bulundu.

Cihan
00:00 - 10/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 09:39 - 10/10/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
IMF'den Japonya'ya kriz uyarısı
IMF'den Japonya'ya kriz uyarısı

IMF, bugün yayımladığı Küresel Mali İstikrar Raporu'nda, "Japonya'nın büyük borç yükü dikkate alındığında Avrupa'da yaşanan kriz, Tokyo için bir uyarıdır" ifadeleri yer aldı. IMF, Tokyo'nun mali durumunu düzeltmesini ve bankaları borç yükü noktasında uyarması gerektiğini belirtti.

Avrupa'daki kriz sonrası Japonya'ya büyük bir sıcak para kaçışı oldu. Ancak bu, Japonya para birimi Yen'in aşırı değerlenmesini ve ihracat ile üretim noktasında maliyetlerin yükselmesini beraberinde getirdi. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda da artan bütçe açığını kapatmak için vergi oranlarını artırmayı planlıyordu. Ancak muhalefetle henüz anlaşamayan Noda, bu tasarıyı meclisten geçiremedi.

ÇİN'DEN JAPONYA'YA IMF BOYKOTU

Bu arada, Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen IMF ve Dünya Bankası toplantısına Çinli üst düzey iki ismin katılmayacağı bildirildi.

Çinli yetkililer, Maliye Bakanı Xie Xuren ile Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın Japonya'ya yapacakları ziyaretleri iptal ettiklerini belirtti. İki ülke arasındaki ilişkiler, Doğu Çin Denizi'ndeki takım adalar yüzünden gerilmişti. Japonya, kontrolündeki adaları kamulaştırdığını açıklamasının ardından Pekin yönetimi büyük tepki göstermişti. Tokyo'nun Senkaku, Pekin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar, iki ülke arasındaki turizm ve ticarete de büyük darbe vurdu.

12 yıl önce