|

İngiliz Bakan: Erdoğan'la Türkiye'nin geleceği parlak

İngiliz hükümetinin Gazze politikasından dolayı geçen Ağustos ayında devlet bakanlığı görevinden istifa eden Sayeeda Hussain Warsi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan istifamdan sonraki zor günlerde bana çok destek oldu. Erdoğan ile geniş ve birçok konuyu kapsayan sohbet olanağı buldum. Erdoğan'la Türkiye'nin parlak bir geleceği var" dedi.

Yeni Şafak
12:28 - 14/11/2014 Cuma
Güncelleme: 10:32 - 14/11/2014 Cuma
AA
Warsi, terör örgütü IŞİD'e değindi. Bunun, dünyayı ilgilendiren bir sorun olduğunu ifade eden Warsi, "Çözümünü tek bir ülkeden beklemek doğru değil. Bu sorunu çözme sorumluluğunun Türkiye'ye yüklenmesini doğru bulmuyorum.  Çözüm sadece askeri güç değil, pek çok farklı düzeyde yapılması gerekenler var.  IŞİD hepimizin sorunu ve hepimizin ortak çabasıyla çözülmeli. Çözüm, uluslararası çaba gerektiriyor" diye konuştu.


IŞİD'i ortaya çıkaran koşullara da dikkat çeken Warsi, Irak'a müdahale eden ABD ve İngiltere’nin bu konuda sorumluluğu blunduğunu savundu. 


"Tarihin yanlış tarafında kalmak istemedim"


Warsi, kendisini bakanlıktan istifaya sevkeden süreçle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: 


"Politika hayatında, bütünüyle kabul edemeyeceğiniz bazı kararlara katılmak zorunda kalırsınız. Geniş bir hükümetin parçası olduğunuzun şuuru içinde o yolu izlemek zorunda olduğunuzu bilirsiniz.  Ama bazı kararlar o kadar yanlıştır ki yüreğinizde onun yanlışlığını hisseder, onun parçası olamayacağınızı anlarsınız. Batı'nın Ortadoğu barış sürecine yönelik Filistin’i tanımayı reddeden, yeni yerleşimlere göz yuman, Filistinlilerin adalet için Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmasına izin vermeyen politkaları, zamanla görülecek ki tarihin yanlış tarafında duruyor. Ben tarihin yanlış tarafında kalmak istemedim, o nedenle istifa ettim." 


"Erdoğan bana çok destek oldu"


Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili de konuşan Warsi, bunun  istifasından sonra çıktığı ilk yurt dışı gezisi olduğunu söyledi. Eski bakan Warsi, "İlk yurt dışı gezimde Türkiye'ye gelmeyi tercih ettim. Cumhurbaşkanı Erdoğan istifamdan sonraki zor günlerde bana çok destek oldu.  Erdoğan ile geniş ve birçok konuyu kapsayan sohbet olanağı buldum.  Erdoğan'la Türkiye’nin geleceği parlak" dedi.


Ekim ayında güvenlik gerekçesiyle ertelenen Filistin gezisini de Aralık ayında gerçekleştirmeyi ümit ettiğini belirten Warsi, "Sadece Batı Şeria'ya değil, Gazze'ye de gitmek istiyorum. İnşaalah bu yıl bitmeden bu ziyareti gerçekleştireceğim" diye konuştu.


Sayeeda Hussain Warsi, bakanlık yıllarındaki deneyimlerini kitaplaştırmayı düşünüp düşünmediği yönündeki soruya da "Öyle bir kitap yazsam okur muydunuz? Eğer okuyucusu varsa, o kitabı yazacağım" yanıtını verdi.


"Poltikacılar sahici olmalı"


Politikaya karşı toplumda genel bir güvensizlik olduğunu anlatan Warsi, "İnsanlar politikacıları sevmiyor çünkü onların söyledikleri ile yaptıklarının birbirini tutmadığını düşünüyor" değerlendirmesini yaptı.


 "Bence poltikacılar sahici olmalı" ifadesini kullanan Warsi,  "Onlardan ister hoşlanın, ister hoşlanmayın; kim oldukları bilinebildiği,  gösterdikleri yüzün onların gerçek yüzü olduğuna inanılabildiği zaman, poltikaya güven de yeniden inşa edilebilir"görüşünü dile getirdi.


"AB en bürokratik, en verimsiz örgüt"


Türkiye Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmaya çalışırken, İngiltere'de kendisinin de üyesi olduğu Muhafazakar Parti'nin AB'den ayrılmayı savunmasını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Warsi, şöyle konuştu:


"İngiltere Avrupa Birliği'ne üye olduğunda örgüt Avrupa Ekonomik Topluluğu'ydu.  Avrupa Birliği'nin bugün aslında serbest ticareti desteklemediğine inanıyoruz.  AB en bürokratik, en verimsiz örgüt. Ticareti teşvik etme iddiasında ama pek çok düzeyde aslında engelliyor. AB bürokrasisi yeni istihdam yaratılmasının, ülkelerin büyümesinin önünde engel. Bizim söylediğimiz şu: Bu AB'nin parçası olmak istemiyoruz, daha iyi bir AB'nin parçası olmak istiyoruz. Neredeyse her ülkenin kendi bütçesiyle ilgili sorunlarla uğraştığı bir zamanda AB’nin bu kadar etkisiz, verimsiz olması kabul edilemez. AB şüphesiz daha verimli, daha iyi bir örgüt olabilir." 


Pakistan kökenli İngiliz siyasetçi Sayeeda Warsi, 5 Ağustos’ta, bakanlık yaptığı hükümetin İsrail'i açık bir dille kınamamasını protesto ederek bakanlık görevinden istifa etmişti.  İngiltere'nin ilk Müslüman Kadın bakanı olan Warsi, kendisi için dönüm noktasının İsrail saldırısında sahilde futbol oynayan Filistinli çocukların öldürülmesi olduğunu açıklamıştı. Warsi, halen bir dönem eş başkanlığını da yaptığı Muhafazakar Parti'nin ve Lordlar Kamarası'nın üyesi.
#Sayeeda Hussain Warsi
#Avrupa Birliği
#Türkiye
9 yıl önce