|

Irak'ta 2 bölge DAEŞ'e geçti

Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Felluce ve El-Kerme ilçeleri "Aşiret Liderleri Meclisi", DAEŞ lideri Bağdadi'ye biat etti

Yeni Şafak
18:37 - 4/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:58 - 4/06/2015 Perşembe
AA

Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Felluce ve El-Kerme ilçeleri "Aşiret Liderleri Meclisi", terör örgütü DAEŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ettiğini duyurdu.



"Aşiret Liderleri Meclisi" Sözcüsü Ahmed Dera el-Cemili, yaptığı açıklamada, meclisin toplanıp DAEŞ'e biat etme kararı aldığını belirtti.



Söz konusu kararın, mecliste yapılan çok sayıda toplantı ve görüşmeler sonucu alındığını ifade eden Cemili, "Safevi hükümeti ve milislerine karşı duran tek güç" olması nedeniyle DAEŞ'in yanında durduklarını kaydetti.



Biat kararının bir diğer nedeninin, "milislerin Salahaddin, Diyala ve Enbar'da Sünni kesime yönelik ihlalleri" olduğunu belirten Cemili, Irak hükümeti ile parlamentosunu ve hükümetteki Sünni yetkilileri "masumların ve Sünnilerin öldürülmesine katılmak, İran'ın açık müdahalesine izin vermekle" suçladı.



Yemen ve Arap Yarımadası'ndaki duruma da değinen Cemili, İran'ın oradaki "Sünnileri" Husilerle güneyden, silahlı Şii gruplarla (Haşdu'ş Şa'bi) birlikte kuzeyden kuşatmaya çalıştığını belirtti.



Ebu Bekir el- Bağdadi'ye biat eden ve DAEŞ'in yanında savaşmaya hazır olan yüzlerce genç olduğunu ifade eden Cemili, hepsinin, Enbar'daki Haşdu'ş Şa'bi ve Sahve güçleriyle savaşa istekli olduğunu aktardı.



Cemili ayrıca, Kerme sakinlerinin daha önce "Mücahitler Ordusu", "Aşiret Devrimcileri Ordusu" gibi farklı isimler altında ordu ve ona destek veren güçlerle savaştığını ancak halihazırda DAEŞ altında birleştiklerini kaydetti.



Cemili'nin açıklamayı yaptığı sırada yanında aşiret liderlerinin bulunduğu, önünde ise alıkoydukları Iraklı bir askerin yere çökertilmiş olduğu görülüyor.

#Irak
#Felluce
#DAEŞ
#Ebu Bekir el-Bağdadi
9 yıl önce