|

Irak'ta direnişçilerle temas sağlandı

Aa
00:00 - 22/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 09:18 - 22/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Irak'ta direnişçilerle temas sağlandı
Irak'ta direnişçilerle temas sağlandı

Irak Ulusal Diyalog ve Uzlaşma Bakanlığı yetkilisi Saad Yusuf el Muttalibi, hükümetin önde gelen bazı direnişçi gruplarla görüşmeler yürüttüğünü ve anlaşmaya yaklaşıldığını söyledi.

Muttalibi, BBC'ye yaptığı açıklamada, bazı direnişçilerin, El Kaide'ye karşı güçlere katılması konusunda anlaşmaya yaklaştıklarını kaydetti.

Görüşmelerin, El Kaide unsurlarının ülkeden kovulmasına destek olması amacıyla planlandığını ifade eden Muttalibi, önde gelen direniş gruplarıyla bağlantı ve temas kurduklarını anlattı.

Muttalibi, hedeflerinden birinin, direnişçilerle El Kaide'ye karşı birleşmek olduğunu ve bu konuda bir noktaya da ulaştıklarını söyledi.

SALDIRILARDA ÇOCUKLARIN KULLANILDIĞI İDDİASI

Öte yandan, iki Irak polis görevlisi, hafta sonunda bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda çocukların kullanıldığını kaydetti.

Adı açıklanmayan iki polis yetkilisi, bir Şii bölgesinde işlek bir alışveriş yerine park eden aracın şoförünün arka koltukta oturan çocuklarını bırakacağını işaret ederek izin aldığını ve ardından içinde çocuklar varken aracın infilak ettiğini söyledi.

Bu arada, iki polisin açıklamasının, önceki gün bir Amerikalı generalin, “Bağdat'ın kuzeyinde pazar günü düzenlenen bombalı saldırıda çocukların kullanıldığı ve bunun, direnişçilerin, Bağdat genelinde 5 haftadır süren büyük güvenlik operasyonlarına karşı insanlık dışı yeni taktiği” olduğu yönündeki açıklamasının teyidi olarak görüldüğü ifade ediliyor.

Amerikalı Tümgeneral Michael Barbero, Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıda kullanılan aracın arka koltuğunda, patlamadan önce kontrol noktasındaki Amerikan askerleri tarafından iki çocuğun görüldüğünü ve bunun Bağdat'ta bomba yüklü araçla düzenlenen bir saldırıda çocukların kullanıldığı bildirilen ilk olay olduğunu söylemişti.

Iraklı iki polis, Amerikalı generalin bahsettiği pazar günkü saldırının, Şiilerin çoğunlukta olduğu Şaab bölgesinde 8 Iraklının öldüğü, 28'inin yaralandığı patlama olduğunu kaydettiler.

Ancak iddiaların bağımsız kaynaklarca doğrulanamadığı ve polis kayıtlarında çocukların yaşı, cinsiyeti, ölenlerin arasında bulunup bulunmadığı ya da cesetlerine ne olduğu bilgilerinin bulunmadığı belirtilirken, bölgedeki bir dükkan sahibinin, diğer bazı kişilerle birlikte patlamadan önce araçta çocukları gördüğünü söylemesinin ardından olayla ilgili soruşturma açıldığı bildirildi.

17 yıl önce