|

İran, nükleer dosyasını istedi

İran Heyet Başkanı Büyükelçi Ali Askar Sultaniye: "Nükleer dosyamızın gündemden düşürülmesini bekliyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 24/09/2008 Çarşamba
Güncelleme: 20:50 - 24/09/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
İran, nükleer dosyasını istedi
İran, nükleer dosyasını istedi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu'nun olağan toplantısında, ülkesinin nükleer programına ilişkin eleştirileri yanıtlayan İran Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ali Askar Sultaniye, "ülkesinin nükleer programıyla ilgili UAEK'nın tüm sorularına yanıt verdiğini" söyledi. Yönetim kurulu üyesi 20'ye yakın ülke temsilcisinin toplantıdaki eleştiri ve suçlamalarını "kabul edilemez" diye niteleyen Ali Askar Sultaniye, "İran'ın nükleer dosyasının artık gündemden düşürülmesini beklediklerini" kaydetti. UAEK'nın 2006 yılı şubat ayında BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği İran nükleer dosyasının da kurumun Viyana'daki merkezine iade edilmesini isteyen Sultaniye, "AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran heyeti başkanı Celili arasındaki görüşmelerin de süreceğini" bildirdi. Sultaniye, ülkesinin, nükleer programıyla ilgili Batılılar'a sunduğu öneri paketine de yanıt verilmesini beklediklerini kaydetti. Basına kapalı yapılan UAEK Yönetim Kurulu'nun bugünkü toplantısında, İran nükleer pogramına ilişkin başkan Muhammed Elbaradei'nin hazırladığı rapor ele alındı.

Toplantıya yakın diplomatik kaynaklar, yaklaşık 20 kadar üye ülkenin heyet başkanının, İran'ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanlarda bulunduklarını ve İran yönetimini "BM Güvenlik Konseyi'nin 1737 ve 1747 sayılı kararlarına uyarak uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almaya ve UAEK ile şeffaf işbirliği yapmaya çağırdıklarını" kaydettiler. Toplantıda üye ülkelerin sözlü beyanlarının ardından yönetim kurulu dönem başkanı ve Şili Daimi Temsilcisi Büyükelçi Milenko E. Sokniç'in, sözlü beyanların bir özetini "başkanlık açıklaması" olarak kayda geçerek İran nükleer programı konusunu kapattığını ilan ettiği bildirildi.

Diplomatik kaynaklar, İran nükleer programına ilişkin gelişmelerin bundan böyle İran yönetimiyle, 5 artı 1 olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile Almanya arasındaki resmi görüşmelere göre biçimleneceğini belirtiyorlar.

UAEK kaynakları, İran nükleer programına ilişkin tartışmaların kısa sürede sona ermesi nedeniyle cuma günü tamamlanması beklenen yönetim kurulu toplantısının 1 gün önce sona erebileceğini bildirdiler.

16 yıl önce