|

İran'da seçim gerginliği

İRAN'DA 18 Şubat'ta yapılacak milletvekili seçimleri öncesinde gergin günler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Hatemi, eski Cumhurbaşkanı Rafsancani ile dini lider Hamaney'in çalışma konutlarına saldırılar düzenlendi.

.
00:00 - 7/02/2000 Pazartesi
Güncelleme: 12:40 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İran'da seçim gerginliği
İran'da seçim gerginliği

TAHRAN- İran'da 18 Şubat'ta yapılacak milletvekili seçimleri öncesinde gergin günler yaşanıyor. İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde, Cumhurbaşkanlığı konutunun da aralarında bulunduğu yapıların önünden geçen Veli-i Asr Caddesi'nde önceki akşam meydana gelen bir dizi patlamada, 1 kişi ölürken, 6 kişi de yaralandı. Resmi polis kaynakları, bina camlarını paramparça eden ve tahripe yol açan 5 ses bombası atıldığını açıklarken, Associated Press gibi uluslararası ajanslar, olayın olduğu yerde "havan topu mermisi izlerinin bariz görüldüğünü" bildirdi. Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ile dini lider Ali Hamaney'in çalışma konutlarına düzenlenen saldırılar yerel saatle 19.30'da meydana geldi. Saldırılar sırasında Hatemi'nin konutunda bulunduğu ancak olaydan yara almadan kurtulduğu açıklandı. Olayın sorumluğunu Halkın Mücahitleri Örgütü üstlendi. Örgüt bildirisinde saldırıdaki asıl hedefin dini lider Seyid Ali Hamaney olduğunu belirtti. Tahran'dan yapılan açıklamada da, saldırıların seçimleri baltalamak amacıyla düzenlendiği vurgulandı.

Karikatür kargaşası

Bu arada Ayetullah Mesbah Yezdi'ye yönelik olarak değerlendirilen bir karikatürün din adamlarına hakaret ettiğini ileri süren medrese öğrencilerinin geçen Perşembe günü Kum'da başlatıkları protesto gösterisi önceki gün sona erdi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Ali Meşkini'ye gönderdiği sözlü mesaj üzerine, öğrencilerin gösterilerine son verdikleri belirtildi. Mesajında, göstericilerin, seslerini yeterince duyurduklarını ve halkın diğer kesimlerinin de benzer tepkiler gösterdiğini belirten Hamaney, yakında genel seçim yapılacağını hatırlatarak, muhtemel komploları engellemek için gösterinin sona erdirilmesini istedi. İran'da yayımlanan Azad Gazetesi'nde yer alan sözkonusu karikatürü Kum kentinde protestolara yol açan karikatürcü Nikaheng Kovser de tutuklandı. Basın Denetleme Heyeti ise, son tartışmaların odağında yer alan Yezdi'nin başkanı olduğu İmam Humeyni Eğitim ve Araştırma Kurumu tarafından yayınlanan Perto-yu Sohen adlı haftalık dergiyi bir karikatür nedeniyle kapattı.

Devrim muhafızları tarafsız kalacak

İran'da bu ay yapılacak milletvekilleri seçimleri öncesinde, Devrim Muhafızları tarafsız kalacaklarını açıkladı. Devrim Muhafızları Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hüseyin Alae, 18 Şubat'ta yapılacak milletvekili seçimlerinde Devrim Muhafızlarının, hiçbir adayın yanında ya da karşısında yer almayacağını söyledi. İRNA'nın haberine göre, halkın oyunu almayı başaran herkesin halkın temsilcisi olacağını belirten Alae, halkı seçimlere geniş biçimde katılmaya çağırdı.


24 yıl önce