|

İran''dan Suriye''ye Afgan birliği

Hizbullah''la birlikte Esed''e verdikleri destekle savaşın seyrini değiştiren İran yeni taktikler peşinde. WSJ''nin haberine göre Tahran yönetimi, 500 dolar maaş ve oturma izni karşılığında binlerce Afgan mülteciyi rejimle yan yana savaşmak için Suriye'ye yolluyor.

.
00:00 - 17/05/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:12 - 16/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
İran''dan Suriye''ye Afgan birliği
İran''dan Suriye''ye Afgan birliği

Suriye''de Beşşar Esed''in kan kaybettiği bir sırada Şii Hizbullah örgütü ile birlikte verdiği destekle rejime güç kazandıran İran''ın Suriye ordusuna yardımı büyüyor. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin Afgan ve Batılı yetkililere dayandırdığı habere göre, İran aylık 500 dolar ve oturma izni karşılığında binlerce Afgan mülteciyi Suriye''de Esed rejimiyle beraber muhalefete karşı savaşması için ikna ediyor. İran Devrim Muhafızları tarafından göreve alınan ve eğitimden geçirilen bu kişiler Suriye''ye savaşmaya gönderiliyor. Gelişmeyi hem İran''ın Kum şehrinde bulunan Afganistanlı dini lider Ayetullah Muhakkik Kabuli hem de Devrim Muhafızları''ndan bir üye doğruluyor.

FETVA İSTİYORLAR

Kabuli''nin sekreteri, ''Devrim Muhafızları buradaki mülteci topluluklarına ulaşmanın bir yolunu buluyor ve gençlerimizi Suriye''ye gidip savaşmak için ikna ediyor'' dedi. İran, mültecilerin çocuklarına okul kaydı yaptırmakla beraber 500 dolarlık maaş ve oturma izni teklif ediyor. Dini liderin ofisinden yapılan açıklamaya göre birçok genç Kabuli''ye, Suriye''de savaşmanın İslam''a uygun olup olmadığını soruyor. Dini lider ise yalnızca ''kutsal Şii bölgelerini korumak'' için giderlerse yasak olmadığını söylüyor. Diğer taraftan Kabuli''nin son zamanlarda sessiz kaldığı ve Suriye''de ölen Afganların cenazesine bile katılmadığı belirtiliyor. İran''ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Hamid Babaei ise bu iddiaların asılsız olduğunu savundu. Babaei, ''İran''ın ülkedeki varlığı El Kaide gibi aşırı grupların daha fazla katliam yapmasını ve kan dökmesini engellemek için danışman niteliğinde bir durum'' ifadelerini kullandı.

Suriye''nin Halep kentinde rejime bağlı birliklerin varil bombalarıyla düzenlediği saldırılar sürüyor. Yıkıntıların arasından çıkmayı başaran siviller yaşadıkları korkuyu uzun süre üzerlerinden atamıyor.

Esed''i çöküşten kurtardılar

Üst düzey bir Devrim Muhafızları kumandanı Hüseyin Hamedani geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada İran''ın harekete geçmeye hazır ekstra 130 bin asker eğittiğini belirtti. Bu birliğin içinde İranlılar, Hizbullah üyeleri, Afganlar ve diğer ülke vatandaşları bulunuyor.

Bu seçim bir saçmalık

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 3 Haziran''da Suriye''de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerini ''hakaret'' olarak nitelendirerek, ''Hepimiz, Esed tarafından sahnelenen seçimlerin saçmalık olduğunu söylüyoruz'' dedi.


10 yıl önce