|

İranlı Schindler

Dış Haberler
00:00 - 25/12/2011 Pazar
Güncelleme: 01:17 - 25/12/2011 Pazar
Yeni Şafak
İranlı Schindler
İranlı Schindler

II. Dünya Savaşı'nda, 1200'e yakın Yahudi'ye iş vererek onları Nazi zulmünden kurtaran Alman işadamı Oskar Schindler'den sonra benzer bir hikayenin İranlı bir kahramanın daha olduğu ortaya çıktı. Feriburz Muhtari tarafından kaleme alınan "Aslanların Gölgesinde - İranlı Schindler ve II. Dünya Savaşı'ndaki Anavatanı" adlı kitapta, Paris'te görevli İranlı diplomat Abdul Hüseyin Serdari'nin, savaş sırasında binlerce İranlı Yahudi'yi Nazi zulmünden nasıl kurtardığına dikkat çekiliyor.

NAZİLER'E MEKTUP

İngiliz Daily Mail gazetesinin kitabı kaynak göstererek verdiği habere göre, savaş sırasında Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Serdari, diplomatik pozisyonunu kullanarak İranlı Yahudilere yeni pasaportlar sağladığı belirtiliyor.

1941'de Fransa'da İran'ın en yüksek yetkililerinden biri olarak görev yapan Serdari'nin kendisini tehlikeye atma pahasına yaptığı bu işin, binlerce Yahudi'yi kurtardığı ifade ediliyor. O dönemde Almanya ve İran arasında hatırı sayılır derecede ticari bağlantılar olduğunu belirten gazete, "Almanlar, İranlıları da 'Aryan' (asil) bir ırk olarak görüyordu" ifadesine yer verirken, Serdari'nin Nazi makamlarına gönderdiği sayısız mektupta, "İranlı Yahudilerin, Nazi yönetimi altındaki diğer İranlı vatandaşlarla aynı statüde olduğunu, Avrupa Yahudileriyle aynı olmadıklarını" anlattığı vurgulanıyor. "Müslüman Schindler" olarak nitelendirilen Serdari'nin "Fransa'daki Alman işgali sırasında bir İran konsolosu olarak baskı altındaydım. Görevim tüm İranlıları kurtarmaktı, İranlı Yahudiler de buna dahil" dediği belirtiliyor.


12 yıl önce