|

İşkenceci Pentagon

Irak''ta Ebu Gureyp ile özdeşleşen ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen işkence merkezlerinin Pentagon emriyle kurulduğu kesinleşti. Bu merkezleri, ABD eski Savunma Bakanı Rumsfeld ve CIA eski Başkanı Petraeus bizzat organize etmiş.

Londra
00:00 - 8/03/2013 Cuma
Güncelleme: 00:14 - 8/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
İşkenceci Pentagon
İşkenceci Pentagon

Irak savaşı sırasında ülkede Ebu Gureyb gibi insanlık tarihine birer leke olarak geçen işkence merkezlerinin kurulması ve yönetilmesinde ABD Savunma Bakanlığı Pentagon''un ve eski CIA Başkanı David Petraeus''un rol aldığı netleşti. Wikileaks belgelerini yayımlayan İngiliz The Guardian gazetesi yıllardır söylenti düzeyinde kalan iddiaları, olaylara tanıklık eden kaynaklara dayandırarak doğruladı.

Gazetenin habrine göre Pentagon''un o dönemdeki patronu olan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, 1980''lerde Latin Amerika''da paramiliter gruplara danışmanlık yapan, El Salvador ve Nikaragua''da işkence merkezlerini kurmuş ve bizzat yönetmiş Amerikan özel kuvvetlerinde görevli Albay James Steele ve Albay James H. Coffman''ı, Irak''taki işkence merkezlerinin başına geçmeleri için çağırdı.

ÖZEL İŞKENCE KOMANDOLARI

Irak savaşının mimarı olarak gösterilen dönemin Amerikan Savunma Bakanı Rumsfeld tarafından emekli olmasına rağmen yeniden görevlendirilen 58 yaşındaki Steele, işkence merkezlerini idare eden '''Özel Polis Komandosu''' timini kurdu. Bu time Şii Bedir Tugayları''nı da dahil etti. Dönemin Irak''taki ordularının komutanı olan David Petraeus''a doğrudan sorumlu olan Coffman da 2004 Haziran''ında yeni güvenlik güçlerini eğitmek için Irak''a gönderilmiş, 2006''da ABD''ye döndüğünde de raporlarını doğrudan Rumsfeld''e sunmuştu.

''HERŞEYİ BİLİYORLARDI''

Kendilerini '''Petraeus''un Irak''taki gözü kulağı''' olarak tanımlayan James Steele ve James H. Coffman''la çalışan Iraklı General Muntadher el Samari, '''El ele çalıştılar. Gözaltı merkezlerinde 40 ya da 50 defa onları birlikte gördüm. Orada olup biten her şeyi biliyorlardı… işkenceleri… en korkunç işkenceleri''' dedi.

Elektrik ve tırnak çekmek...

Wikileaks''in sızdırdığı belgelerle birlikte ilk defa ABD''nin Irak savaşı sırasında Ebu Gureyb''te mahkumlara uygulanan ''elektrik, tırnak çekmek, cinsel organa darbe...'' gibi işkencelerdeki rolü açığa çıkarılmış oldu.

İşkence için özel olarak çağrıldılar

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve CIA, Irak''taki Sünni direnişi kırmak için Orta Amerika ülkeleri El Salvador ve Nikaragua''da ''kirli savaş''ta kullandığı emekli albay James Steele ile başka bir emekli albay James H. Coffman''ı görevlendirdi. ABD özel kuvvetlerinden emekli albay Steele, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld''in emriyle 2003 yılında Irak''a gönderildi. 1980 yılında ABD özel kuvvetlerinde görev yapan albay Steele, El Salvador''da paramiliter eğitim verdi ve kontrgerila metodlarıyla büyük bir üne sahipti. Steele''in yardımcısı James H. Coffman ise daha sonra CIA Başkanı olacak olan general David Petraeus tarafından seçildi. Irak''taki gizli gözaltı ve işkence merkezlerinin denetiminden sorumlu albay Steele, 2003-2005 yılları arasında doğrudan Rumsfeld''e bilgi verirken, yardımcısı albay Coffman da, Petraeus''a bağlıydı. Coffman, Irak özel kuvvetlerini organize etmek ve eğitmek için 2004 yılında general Petraeus tarafından görevlendirilmişti.


11 yıl önce