|

İspanya'da Savunma Bakanı krizi

İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes'in, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı siyaset yapanlara uyarı olarak algılanan, Silahlı Kuvvetler'e yaptığı ima, milliyetçi Katalanlardan tepki aldı.

Aa
00:00 - 8/01/2013 Salı
Güncelleme: 10:39 - 8/01/2013 Salı
Yeni Şafak
İspanya'da Savunma Bakanı krizi
İspanya'da Savunma Bakanı krizi

5 Ocak tarihinde kutlanan 'Asker Paskalyası' bayramında konuşan Savunma Bakanı Morenes, 'Silahlı Kuvvetler ve Jandarma, saçma provokasyonlara düşmeden, anayasal zorunlulukların yerine getirilmesini sağlar ve İspanya'nın savunmasını ve güvenliğini garanti eder' şeklinde yaptığı açıklama, tartışma yarattı.   

Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu Başkanı Nuria de Gispert, 'Bu tip askeri açıklamalar bizi endişelendirmemeli. Biz bu sözlere hiç kulak asmıyormuş gibi yapmaya çalışıyoruz. Katalonya'dan yapılan çok az provokasyon vardır, hatta hiçbir provokasyon yoktur' değerlendirmesinde bulundu.

Katalonya'da iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) partisinin sözcüsü Oriol Pujol, 'Saçma olmayan bir şey varsa o da 2 milyon kişinin kendi geleceğine karar verme hakkı için oy kullanmasıdır. Seçimlerde kendini ifade eden bir ülke asla saçma değildir' derken, CIU'ya dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Sekreter Yardımcısı Anna Simo da İspanya Savunma Bakanı'nın sözlerini dikkate almadıklarını, 'Katalonya'nın egemenliği ile ilgili tartışmaların daha demokratikleşmesi gerektiğini' ifade etti.   

Katalonya'da muhalefetteki Sosyalist Parti (PSC) sözcüsü Jaume Collboni de Savunma Bakanı Morenes'in 'saçma provokasyonları kimin yaptığına açıklık getirmesini' istedi.

Öte yandan İspanya'daki diğer bir ayrılıkçı özerk bölge olan Bask'ta iktidarda olan Bask Milliyetçi Partisi'nin (PNV) sözcüsü Josu Erkoreka da 'Silahlı Kuvvetler'i politik tartışmaların içine sürüklemek çok büyük bir hatadır' yorumunu yaptı.   


11 yıl önce