|

'İsrail Arap milletvekili istiyor'

İsrail parlamentosu Knesset'in Arap üyesi Hanin Zubi, İsrail'in "ırkçı gerçeğinin" ortaya çıkmaması için Arap milletvekilleri istediğini belirtti. Zubi, "İsrail'i demokratik bir devlet olarak göstermek için siyaset oyununun kurallarını kendileri belirlemek şartıyla Knesset'te Arap milletvekillerini istiyor" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
15:50 - 3/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:56 - 3/12/2014 Çarşamba
AA
İsrail Knesset meclisi
İsrail Knesset meclisi
Knesset'teki Filistin asıllı milletvekili Hanin Zubi, "Onlar (Yahudi çoğunluk), İsrail'i demokratik bir devlet olarak göstermek için siyaset oyununun kurallarını kendileri belirlemek şartıyla Knesset'te Arap milletvekillerini istiyor" dedi.


Demokratik Vatan Birliği milletvekili Zubi, "Yahudi çoğunluğun" Knesset üyesi Arapların siyasi söylemlerini, kendilerine göre sınırlamak istediklerini kaydederek, "Knesset'in Araplardan arındırmasını istemiyorlar. Aksi halde İsrail, ırkçı gerçeğinin ortaya çıkmasıyla uluslararası arenada ve medyada mahcup duruma düşer" diye konuştu. 


Knesset Başkan Yardımcısı Moshe Feiglin'in son zamanlarda 4 Arap milletvekilini meclis kürsüsünden indirdiğini hatırlatan Zubi, "İfade ve çalışma özgürlüğünü şartlı istedikleri gibi Arap milletvekillerini de şartlı istiyorlar" ifadelerini kullandı.


Knesset'ten 6 ay uzaklaştırılan Zubi, ocak ayında meclise dönebiliyor. Ancak yakında görüşülmesi beklenen içtüzük değişikliğinin kabul edilmesi halinde Zubi'nin parlamentodan tamamen uzaklaştırılması tehlikesi gündeme geliyor.

'İsrail'de uygulanan 55 kanunda ayrımcılık var'


Öte yandan, "Arap Azınlığın İsrail'deki Hakları için Hukuk Merkezi: Adale" tarafından yayınlanan açıklamada, İsrail'de uygulanan 55'ten fazla kanunda Filistin asıllı İsrail vatandaşlarına yönelik ayrım olduğu belirtildi. Sözkonusu kanunların Arapların siyasi konuşma, siyasete katılma özgürlüğünü sınırladığı, kaynakların, toprağın dağıtımında ve demokratik hayat, eşitlik ile adaletin sağlanmasını etkileyen birçok alanda ayrım olduğu kaydedildi.


Knesset'teki 120 milletvekilinden 11'i Filistin asıllı İsrail vatandaşlarından oluşuyor. Knesset'te Araplar tarafından kurulan Demokratik Vatan Birliği, Birleşik Arap Listesi, Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe isimli partiler bulunuyor.
#İsrail
#Knesset
#Hanin Zubi
#Arap milletvekili
9 yıl önce