|

'İsrail bizden sağcı'

.
00:00 - 5/02/2000 Cumartesi
Güncelleme: 10:46 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
'İsrail bizden sağcı'
'İsrail bizden sağcı'

VİYANA- Avrupa'da geçen yıl yaşanan aşırı sağ partilerin oy patlamasının sembolü haline gelen 'Haider' fırtınası sürüyor. Avusturya'da Jörg Haider'in aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi'nin (FPÖ) içinde yer aldığı yeni hükümetin cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesinin ardından Avrupa ülkeleri Avusturya ile ilişkilerini dordurmaya başladı. Fransa, FPÖ'nün hükümet ortağı olduğu Avusturya'daki durumdan dolayı son derece kaygılı olduğunu ve bu ülkeye derhal siyasi yaptırımların uygulanmaya başlanacağını belirtti. Dışişleri bakanlığı tarafından yayımlanan resmi bildiride, Fransa'nın gerekli olan tüm önlemleri alacağı ifade edildi.

Viyana ile ilişkiler donduruluyor

Almanya, Finlandiya ve Norveç, Avusturya ile siyasi ilişkilerini dondurdu. Almanya Hükümet Sözcüsü Charima Reinhardt dün yaptığı açıklamada, Almanya'nın, AB'nin kararlarına uyacağını söyledi. Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen de, bakanlara, Avusturya ile resmi ilişkilerin askıya alınması direktifini verdi. Lipponen Avusturya'nın, AB üyesi olarak haklarının etkilenmeyeceğini, ancak tüm ikili temasların kesileceğini belirtti. Ayrıca, Avusturya ile bakanlar düzeyindeki temas ve ziyaretlerin askıya alınacağı belirtildi. AB'ye üye olmayan Norveç de, Avusturya ile ikili siyasi ilişkileri askıya aldığını açıkladı.

İsrail'de bizden daha ırkçılar var

Bu arada FPÖ lideri Jörg Haider, partisinin ırkçı olmadığını söyledi. Haider, İsrail'in Yediot Aharanot gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail halkına hitaben, "Beni hiç tanımıyorsunuz" dedi ve partisinin daha çok merkezde bulunduğunu belirtti. Avusturya'nın sadece Nazilerin kurbanı olmadığını kaydeden Haider, 1938'de Almanya'nın Avusturya'yı ilhak etmesiyle iki ülkenin siyasi birleşmesinden sonra Avusturya'nın Nazilerle işbirliği yaptığını kabul etti. "İsrail'de bizden daha sağcı olan ve parlamentoda temsil edilen partiler var" diyen Haider, Yahudilerin Naziler tarafından yok edilmesini, insanlık tarihinde işlenen en korkunç suç olarak nitelendirdi. İsrail'in Viyana büyükelçisi ise dün ülkesine döndü.

24 yıl önce