|

İsrail Lübnan'da kaybetti

İsrail'in kontrolündeki SLA, İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilmesi sürecini başlattı. 21 yıl önce güvenlik bahanesiyle bölgeyi işgal eden İsrail, tamamen çekilmenin formüllerini arıyor.

.
00:00 - 2/06/1999 Çarşamba
Güncelleme: 12:13 - 26/11/2013 Salı
Yeni Şafak
İsrail Lübnan'da kaybetti
İsrail Lübnan'da kaybetti

Beyrut- Güney Lübnan'daki 21 yıllık İsrail işgali, Hizbullah'ın başarılı direnişi karşısında dün ilk geri adımını attı. G. Lübnan'ın 1978'de işgal edilmesinin ardından İsrail eliyle kurulan Güney Lübnan Ordusu (SLA), Hizbullah operasyonlarının artık kendileri için çok tehlikeli olduğunu itiraf ederek Cezzin'in Rum, Hamsiya Azur ve Katilah bölgelerinden çekildi. Çekilmenin Haziran ortalarından tamamlanacağı bildildi. Zırhlıların eşlik ettiği SLA milisleri tüm eşyalarını kamyonlara doldurararak İsrail'in kontrolündeki güneye gittiler. SLA'nın çekilmesi, İsrail'in güvenlik bahanesi ile işgal ettiği ancak kendisine pahalıya malolan G. Lübnan'ın diğer bölgelerinden de çekileceğinin ilk canlı işareti olarak yorumlandı.

Hizbullah temkinli

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrullah, bölgede kutlamaların düzenlenmeyeceğini bildirerek, "Cezzin'in de diğer bölgeler gibi direnişe destek vermesi gerektiğini" söyledi. Boşalan bölgelere Lübnan ordusunun mu, Hizbullah direnişçilerinin mi yerleşeceği henüz netlik kazanmadı. Lübnan Başbakanı Selim el-Hos'la görüşen milletvekilleri hükümetin bölgeye daha fazla Lübnan askeri gönderilmesinin İsrail'in istediği güvenlik garantilerini sağlamaya hizmet edeceği yönünde anlaşılacağından dikkatli olunması gerekdiğini bildirmiş, Hos da "SLA aşamalı çekilecek. Ordumuzun gönderilmesine şimdilik gerek yok. İsral ile savaştayız. Lübnan İsrail tuzağına düşmeyecektir" demişti.

Rum, Hamsiya, Azur, Katilah halkı çekilmenin ardından sevinç gösterileri düzenleyen ve SLA'nın bölgelerini tehlikeye attığını söyleyen halk, "Köylerini terk edenler de topraklarına geri dösün" dedi. Rum'un belediye başkanı Georgy Hagag, "14 yıldır uzak olduğumuz bir devlete sahip olmayı umuyoruz" dedi. Hangag kendilerine diğer Lübnan vatandaşlarından farklı muamele yapılmayacağına dair söz verildiğini kaydetti.

Milisler vatan haini

SLA'nın çekilişi ile 2 bin milisin geleceği de tartışılmaya başlandı. İsrail ile fili savaş halinde olan Lübnan SLA milislerinin vatan haini olduğunu belirtiyor. SLA'nın ülke yasaları gereği idam ile cezalandırılması gerekiyor. Kimi SLA milisleri Cezzin'de kalmayı tercih etse de geleceklerinin belirsiz olduğu ifade ediliyor. Bir zamanlar Lübnan ordusunda görev yapan ve Beyrut mahkemesi tarafından ülkeye ihanetten suçlu bulunan SLA lideri Antonie Lahda milislerine göre daha şanslı. İsrail pasaportu taşıdığını söyleyen Lahd, dünyanın herhangi bir ülkesine gidebileceğini belirtiyor. İsrail Ordusu kontrolündeki SLA'nın geri çekilmesi ile ilgili bir açıklama yapmayı reddederken, savunma bakanı Moşe Arens çekilme kararının Güney Lübnan Ordusu SLA'nın kendisi tarafından alındığını iddia etti. Barak'a yakın bir kaynak ise, çekilmenin G. Lübnan çekilmesinin ilk adımını oluşturduğunu bildirdi. Barak G.Lübnan'dan bir yıl içinde çekileceğini bildirmişti.


25 yıl önce