|

İsrail soruşturmasına devam

İspanyol hakim, İsrail yetkilileri hakkındaki soruşturmaya devam edecek.

Aa
00:00 - 4/05/2009 Pazartesi
Güncelleme: 20:44 - 4/05/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
İsrail soruşturmasına devam
İsrail soruşturmasına devam

İspanya Ulusal Mahkemesi Hakimi Fernando Andreu, 22 Temmuz 2002 tarihinde İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda "insanlığa karşı suç işlendiği" gerekçesiyle, dönemin İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer ve 6 İsrail askeri yetkilisi hakkındaki soruşturmaya devam etme kararı aldı. 29 Ocak'ta soruşturma açma kararı alan hakim Andreu, aldığı tepkilere rağmen soruşturmayı devam ettirirken, son olarak savcılığın soruşturmanın kapatılması talebini de reddetti.

Hakim Andreu'nun kararı İsrail tarafından sert bir dille eleştirilirken, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgal Palmor'un "Savcılığın karşı çıkmasına rağmen hakimin soruşturmayı devam ettirme kararı alması, hukuk ilkelerine uymamaktadır ve kararda siyasetin parmağı olduğunu göstermektedir. Bu siyasi müdahalenin hedefi, İsrail karşıtı bir davada İspanyol adli sistemini kullanmaktır" dediği bildirildi.

Bu arada İspanya Yüksek Mahkemesi ve Adalet Yüksek Konseyi Başkanı Carlos Divar da, hakim Andreu'nun soruşturmaya devam etme kararını eleştirerek, "Dünya adaletinin jandarması veya günlük diplomatik krizlerin odağı haline dönüşemeyiz" dedi.

Hakim Andreu'nun soruşturmayı yürütme kararına itiraz yolunun açık olduğu bildirildi.


15 yıl önce