|

İsrail'den Suriye'ye: Barışa hazırız

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ettiği haberlerinden sonra ilk kez Suriye ile ilgili konuşarak, "Barış istiyoruz. Suriye ile kayıtsız şartsız, bir talepte bulunmaksızın barışa hazırız" dedi.

Aa
00:00 - 18/09/2007 mardi
Güncelleme: 11:16 - 18/09/2007 mardi
Yeni Şafak
İsrail'den Suriye'ye: Barışa hazırız
İsrail'den Suriye'ye: Barışa hazırız

Olmert, Kudüs'teki ikametgahında bir grup Rus basın mensubu ile görüşmesinde, Suriye lideri Beşşar Esad'a ve Suriye'nin tavrına saygı duyduğunu dile getirdi. Suriyelilerin bazı iç sorunları olduğunu söyleyen Olmert, ancak Suriye ile diyaloğu reddetmek için bir nedenleri bulunmadığını kaydetti. Olmert, "Daha önce de söylediğim gibi, herkesle barış yapma arzusundayız. Doğru koşullar altında, Suriye ile de barış görüşmelerine hazırız" diye konuştu. İsrail, Suriye hava sahasının ihlal edildiği haberleriyle ilgili olarak, olayın meydana geldiği 6 Eylülden beri sessizliğini korumuş, herhangi bir açıklama yapmamıştı. Olmert, konuyla ilgili soruları yine yanıtsız bıraktı.

Olmert, İran konusunda da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın korku psikolojisi yaratarak, uluslararası toplumu kendisiyle görüşmek için iknaya çalıştığını öne sürdü. Olmert, "Burada mübalağalar var" dedi ve İsrail'in korkmadığını ama endişeleri olduğunu belirtti. Bu arada, Olmert'in sözlerine Knesset'in Arap milletvekillerinden, Birleşik Arap Listesi-Ta'al üyesi Ahmed Tibi tepki gösterdi. Tibi, "Görüşme yapmak isteyen kimse, Suriye'nin egemenliğine zarar vererek, uçaklarını göndermez, topraklarını bombalamaz" dedi.

Knesset'in sol kanat milletvekillerinden Zahava Gal-On da İsrail başsavcısı Menahem Mazuz'a ve parlamentonun Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Tzahi Hanegbi'ye başvurarak, Suriye hava sahasında meydana geldiği bildirilen olayla ilgili parlamentoya bilgi verilmesi gerektiğini ifade etti.

Meretz parlamento grup başkanı Gal-On, Mazuz'a gönderdiği yazıda, yabancı kaynaklardan gelen haberler ve İsrail basınında ne olduğu veya olmadığı konusundaki yayın yasağına dikkat çekerek, parlamentoyu bilgilendirmesinin, Olmert'in yasal sorumluluğu olduğunu ifade etti. Kadima milletvekillerinden Yoel Hasson ise Gal-On'un talebine karşı çıktı ve bunun, İsrail'in ulusal çıkarlarına zarar verebileceğini söyledi.

"RICE'IN ZİYARETİ, SURİYE OPERASYONU NEDENİYLE 'TEŞEKKÜR' ZİYARETİ"

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığının eski bürokratlarından, geçmişteki gizli İsrail-Suriye barış çabalarının mimarlarından Alon Liel, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın İsrail'e "Suriye'ye hava operasyonu nedeniyle teşekkürlerini iletmek amacıyla geldiğini" öne sürdü. Liel, İsrail savaş uçaklarının, Suriye hava sahasını ihlaliyle ilgili haberlere değinirken, "Sanıyorum, ne yaptıysak, eğer yaptıysak, bu Amerikalılara çalışmaktır. Hatta belki Amerikalılar için bir istihbarat çalışmasıydı. Bu yüzden Rice'ın Filistin meselelerini tartışmaktan ziyade, teşekkür etmek için geldiğini sanıyorum" dedi.

"Savaş uçaklarının uçtuğu söylenen Suriye'nin kuzey doğusu, Şam'a göre geçmişte İsrail'i rahatsız etmiş bir bölge değil. Amerikalıları daha fazla rahatsız eden bir bölge" diye konuşan Liel, "Onlar için çalıştık. Bildiğiniz gibi, onlar için çalışmamız için çok para verirler. Görünüşe göre memnunlar. Bu, Suriyelileri zor durumda bırakıp, Şer Ekseni'nin daha derinlerine iter" ifadesini kullandı. İsrail'in Suriye ile barış yapmasında çok açık çıkarları olduğunu söyleyen eski İsrailli diplomat, "Suriye semalarındaki olayın yakın bir gelecekte barışın kapılarını kapadığını" da vurguladı.

Alon Liel, "ABD'nin çıkarının, İran'ın müttefiki ve 'Şer Ekseni'nin parçası olan Hamas ile 'iyi çocuklardan biri' olarak görülen El Fetih arasındaki bölünmeyi derinleştirmekten geçtiğini söyledi. Liel, Rice'ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Hamas ile barışmaya teşebbüs etmeyeceği konusunu garantiye alma arayışında olacağını ifade etti. Öte yandan, Yedioth Ahronot gazetesi, Rice'ın ziyaretinin, İsrail koalisyonunun ana partisi Kadima içindeki bölünmeyi de belirginleştirdiğini yazdı. Diplomatik bir gözlemciye dayanarak verilen haberde, Kasım ayında yapılacak barış konferansı hatırlatıldı ve Başbakan Yardımcısı Haim Ramon'un başını çektiği bir grup Kadima üyesinin, (solcu) Meretz partisi tarzı toprak tavizleri verme yanlısı iken, karşı kampta yer alan, Likud kökenli Kadima üyelerinin, İsrail tavizleriyle ilgili öneriler karşısında endişelerinin büyük olduğuna değinildi.

il y a 17 ans