|

Japonya Çin'i protesto etti

Çin gemilerinin, Doğu Çin Denizi'nde yer alan tartışmalı adaların yakınına gelmesi üzerine Japonya, Pekin'in Tokyo Büyükelçisi Cheng Yonghua'yı dışişlerine çağırdı.

Cihan
00:00 - 8/01/2013 Salı
Güncelleme: 10:58 - 8/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Japonya Çin'i protesto etti
Japonya Çin'i protesto etti

Japonya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Akitaka Saiki, Çinli büyükelçi ile görüşerek 4 geminin Tokyo'nun kontrolü altındaki Senkaku adalarının yakınına gelerek egemenliklerini ihlal etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Bakanlık, Pekin'i protesto ederken Çin'in gemi göndermeyi de durdurmasını istedi. Büyükelçi Cheng, Pekin'in adalarla ilgili görüşlerini tekrarlarken, konuyu Pekin'e de ileteceğini kaydetti. Çin'e ait 4 gemi, pazartesi öğlen saatlerine doğru adaların olduğu bölgeye gelmişti. Gemiler 13 saat bölgede kalırken daha sonra ayrıldı. Tokyo, Çin'e ait bir uçağın ihlal ettiği 13 Aralık'ta da Pekin'i protesto etmişti. 16 Aralık genel seçimlerinin ardından iktidara gelen Liberal Demokratların döneminde ilk defa bu tür bir protesto yapılmış oldu.

Doğu Çin Denizi'ndeki ada krizi, Japonya'nın kontrolündeki Senkaku Adaları'nı ekim ayı başında kamulaştırmasıyla alevlendi. Çin'in bu adıma tepkisi ise sert oldu. Çin genelinde Tokyo karşıtı gösteriler yapılırken, Japon firmalarına ait bazı dükkanlar ateşe verilmişti. Adaların yakınına gemi de gönderen Çin, adalar üzerindeki hak iddialarını yüksek sesle dile getirmişti. Çin'den Japonya'ya yapılan uçuşlar azalırken turist sayısında da düşüş oldu. Ayrıca Çin'de Japon arabalarına karşı ilgi de düştü. Buna karşın Tokyo, sorunu diplomatik yollardan çözmek için görüşmelerini sürdürdü.

11 yıl önce