|

Japonya'dan Van için 10 milyon dolar hibe

Japonya Hükümeti adına Japonya Dişişleri Bakan Yardımcısı Ryuji Yamane, Van'da meydana gelen depremzedeler için Türkiye'ye 10 milyon dolar hibede bulunulduğunu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e bildirdi.

Aa
00:00 - 3/11/2011 الخميس
Güncelleme: 14:57 - 3/11/2011 الخميس
Yeni Şafak
Japonya'dan Van için 10 milyon dolar hibe
Japonya'dan Van için 10 milyon dolar hibe

Bakan Ergün, Yamane ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti. Yamane kabulde, Van'da meydana gelen depremde nedeniyle çok üzüntülü olduklarını ifade ederek, depremde yaşamını yitirenler için Türk halkına başsağlığı dilediğini söyledi.

Japonya'da 11 Mart meydana gelen depremin ardından Türkiye'nin 32 kişilik kurtarma ekibinin yanında çeşitli yardımlarda bulunduğunu anımsatan Yamane, Japon hükümetinin yardımları karşılıksız bırakmamak adına 500 adet çadır ile bin 500 prefabrike konutun yapılması için 10 milyon dolar hibe yardımı yapmayı kararlaştırdığını bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün de Japonya tarafından yapılan her türlü yardımın kendileri için çok anlamlı olduğunu belirterek, Japonya'daki depremin ardından Türkiye'nin de Japonya'ya elinden gelen yardımı yaptığını hatırlattı.

Türkler'in Japonya'ya ve Japonlara karşı her zaman sempatiyle baktığını ifade eden Ergün, Japonya ziyareti sırasında Japonların da Türklere karşı sempatiyle yaklaştığını gözlemlediğini söyledi.

Ülkelerin birbirine uzak olmasına rağmen halklar arasından devam eden yakınlığın olduğunu ama bunun istenilen işbirliği düzeyine bir türlü taşınamadığını dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

'İki ülke arasındaki yakınlığın istenilen işbirliği düzeyine neden taşınmadığını sorgulamamız lazım. Buna ne engel oluyor bunu araştırmalıyız. Japonya çok büyük bir ekonomi, Türkiye büyüyen ve ilerideki potansiyeliyle dikkat çeken bir ekonomi. Bu ekonomi arasındaki bugünkü küçük rakamların aşılması lazım. Türkiye'den Japonya'ya 250-300 milyon dolarlık ihracat, Japonya'dan Türkiye'ye ise 2,5-3 milyar dolarlık ihracat yapılabiliyor. Japonya bize daha çok mal satıyorsunuz ama yinede bu hacim çok büyük bir ticaret hacim değil. Japon firmalarıyla Türk firmaları arasında çok yakın ilişkilere ihtiyaç var.'


٪d سنوات قبل