|

Kamboçya'yı 'ölüm tarlası'na çeviren örgüt: Kızıl Kmerler

20'nci yüzyılın en baskıcı ve kanlı rejimlerinden biri olan Kızıl Kmerler kısa bir süre içinde, Kamboçya'yı 'ölüm tarlası'na çevirdi. Kızıl Kmerler, 'sosyalizm' ve 'komünizm' adı altında yüzbinlerce insanı katletti. Tarihe acımasız katliamlarıyla adını yazdıran örgütün yaptıklarını derledik.

Yeni Şafak
11:42 - 29/12/2017 Cuma
Güncelleme: 11:57 - 29/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
2 milyonun ölümünden sorumlu tutulan Kızıl Kmerler, 1975-1979 yılları arasında Kamboçya'da binlerce insanın göç etmesine de yol açtı.
2 milyonun ölümünden sorumlu tutulan Kızıl Kmerler, 1975-1979 yılları arasında Kamboçya'da binlerce insanın göç etmesine de yol açtı.

20'inci yüzyılın en kanlı rejimlerinden birisi.

Hala net değil, ama 2 milyon insanın ölümünden sorumlu tutuluyorlar.

Bugün, 'Kızıl Kmerler'in sebep oldukları bu soykırım sebebiyle 'özür diledikleri' günün 19'uncu yılı. En acımasız katliamlara ve tarihin en kanlı soykırımlarından birine sebep olan Kızıl Kmerleri, liderlerini ve neyi amaçladıklarını derledik.


Resmi adıyla Kamboçya Komünist Partisi olan Kızıl Kmerler, ilk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıktılar. 'Sosyalizm ve komünizm' iddiasıyla 2 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan tarihin en büyük kıyımlarından birisini gerçekleştirdiler.

  • 1970 yılında ABD destekli askeri bir darbe ile Kral Sihanouk devrildi, yeni dönemin lideri General Lon Nol oldu. General Nol'un komünizm karşıtı olması sebebiyle Kamboçya ordusu ile Kızıl Kmerler arasında iç savaş çıktı. 5 yıllık iç savaş sonrasında Kızıl Kmerler galip çıktı ve iktidarı ele geçirdi.

Kızıl Kmerlerin sayısı kısa zaman içerisinde hızla yükseldi. 1970'de 5 bin olan Kızıl Kmerler, 1975 yılına gelinceye dek 70 bin sayıya ulaştı.

Kızıl Kmerlerin lideri Pol Pot, 1975 yılında Kamboçya'da iktidara geldiği süreci 'milat' ilan etti ve sonraki 4 yıl içerisinde yeni bir toplum yaratma gerekçesiyle yüzbinlerce insana katliam emri yağdırdı.

Kızıl Kmer iktidarı, radikal ve şiddetli politikalarıyla kendisini gösterdi. Kentlerde yaşayan insanlar kırsal alana göçe zorlandı. Kızıl Kmerler rejimine küçücük bir başkaldırı ya da itiraz, öldürülmek için bir sebep demekti.


12 bin kişinin hayatını kaybettiği kanlı hapishane: S-21

Kamboçya'nın 1970'lerde en kanlı hapishanesinde, 12 bin kişi hayatını kaybetti. Sadece bir avuç dolusu insan hayatta kalmayı başarabildi.

1970'lerde, Kamboçya'sında önceden bir lise olan bu bina, Kızıl Kmerler rejimi sırasında Kamboçya soykırımının yaşandığı yerlerden biri haline dönüşüyor.

Ellerinde nasır olmayan insanlar, entelektüel bir birikimi olan insanlar, birden fazla dil bilenler kamplara gönderilerek 'ehlileştirilmek' için burada tutuldular. Dini eğitimler yasaklandı. Çocuklar, politik okullarda eğitim almaya mecbur bırakıldı. Yetişkinlere her akşam 'geliştirme' adı altında politik konuşmalar dayatıldı. Kişisel birikim yasaklandı. Para, pazar ve ticaret yasaklandı.

Kızıl Kmerlerin kurmayı planladığı yeni toplum düzeni, ülkeye refah getirmedi, aksine açlık ve kıtlığa sebep oldu. Ekonomi geriledi. Pirinç tarlalarında çalışmaya zorlanan insanlar arasında salgın hastalıklar baş gösterdi. Bu tarlalar daha sonraları, 'ölüm tarlaları' olarak anıldı.

Müslümanlara sistematik katliam

Kamboçya''da 1970''li yıllarda hüküm süren Kızıl Kmerler tarafından uygulanan cinsel şiddetle ilgili yeni bir çalışma, ülkedeki Çam Müslüman azınlığının özellikle hedef alındığını ortaya çıkardı. Kamboçya Savunma Projesi''nin hazırladığı rapor, kurban ve görgü tanıklarıyla konuşularak hazırlanmış. Rapora göre, Kızıl Kmerler, farklı dilleri ve giyinme stilleri nedeniyle Müslümanları özellikle hedef aldı.


İdamdan önce bile tecavüz etmişler!

Rapordaki ''Kızıl Kmerler tarafından kurulan işçi kamplarında Çam kadınlarının çoğu, cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldı. Hatta bazıları, idam edilmeden önce tecavüze uğradı'' tespitleri dikkat çekiyor. Bir görgü tanığı, daha 10 yaşındayken bir Kmer erkeğiyle evlenmek zorunda bırakıldığını ve karşı koyamadığını anlatıyor. Kızıl Kmerler iktidara geldiğinde ülkede 200 bin Müslüman yaşıyordu ve bunların üçte biri öldürüldü.

Kızıl Kmerlerin sonu: 1979

Bu kanlı ve baskıcı rejim, 1979 yılında Vietnam'ın Kamboçya'yı işgal etmesiyle son buldu.

Kızıl Kmerler Vietnam'ın Kamboçya'ya girmesiyle dağa çekilerek gerilla savaşlarını sürdürdüler, ancak bölgedeki etkileri 1975-1979 arasındaki kadar büyük olmadı.

Vietnam Kamboçya'yı işgal edince, Kızıl Kmerler stokladıkları gıda maddelerini Vietnam'a bırakmamak için yaktılar. Açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan binlerce Kamboçyalı bölge ülkelere sığınmak durumunda kaldı. Kanlı örgütün eli kanlı lideri Pol Pot 1998'de öldü. Pol Pot'ün ölümüyle Kızıl Kmerler büyük ölçüde dağıldı. Örgüt liderlerinden Kiyö Sampan da 1999'da yakalandı ve pek çok lideri de tutuklandı.


#Kızıl Kmerler
#Kamboçya
#Ölüm Tarlası
#Pol Pot
6 yıl önce