|

Kapıkule’den içeri giremez

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici bir süre dondurmayı tavsiye eden tasarıyı kabul etti. AP, terörün yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Kararın yok hükmünde olduğunu belirten AB Bakanı Çelik, “Bize mesaj vermek isteyenler, bu mesajın Kapıkule Sınır Kapısı’ndan içeri girmeyeceğini bilsinler” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 25/11/2016 Cuma
Güncelleme: 07:40 - 25/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.


AP Genel Kurulunda salı günü görüşülen ve dün oylanan tasarı 37'ye karşı 479 oyla kabul edildi. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi. Tasarıda üyelik müzakerelerinin, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan durum ve OHAL uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulması isteniyor. Kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği de savunuldu.



TERÖRLE MÜCADELE RAHATSIZ ETTİ


Kararda, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı ve Türkiye'nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu da vurgulandı. AP'de yapılan oylama, AB'nin Türkiye'ye karşı 52 yıldır gösterdiği ikircikli tavrın devamı olsa da FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütlerine yönelik alınan tedbirlerden duyulan rahatsızlığı da gözler önüne sermiş oldu.



İLİŞKİLERE OLUMSUZ YANSIYACAK


AP kararının hukuki bağlayıcılığı yok. Türkiye, bu kararı yok hükmünde değerlendiriyor. Ancak karar, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından alınan önlemlere karşı Türkiye'nin yanında değil karşısında tavır alan AB'nin ilginç yaptırımlarıyla birlikte değerlendirildiğinde Türkiye-AB ilişkilerine olumsuz yansıması kaçınılmaz görülüyor.





AB ZİRVESİ'NDE GÖRÜŞÜLECEK


AP'nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi olmamakla birlikte, alınan karar AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği taşıyor. Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakereleri konusunun, aralık ayında toplanacak AB Liderler Zirvesi'nde gündeme gelmesi bekleniyor.



KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR


AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Kararı yok hükmünde sayıyoruz. Ciddiye alınacak bir karar değil" dedi. Çelik, “Bize mesaj vermek isteyenler, bu parlamento kararıyla verdikleri mesajın Kapıkule Sınır Kapısı'ndan içeri girmeyeceğini bilsinler. Bu mesaj, hiçbir şekilde kulak vereceğimiz bir mesaj değil" ifadesini kulllandı.





BASİRETSİZLİK VİZYONSUZLUK


Çelik, “Darbeye karşı demokratik direniş göstermiş bir ülkede, hukuk devleti, demokrasi gibi konularda nasıl işbirliği yapacakları şeklinde bir değerlendirme yapmaları gerekirdi. Bunun yerine, maalesef tarihe çok kötü geçecek bir tasarıya imza atma kararı verdiler" dedi.



CİDDİYE ALACAK DEĞİLİZ


Çelik, “Türkiye'de bu kadar yüksek bir terörle mücadelenin söz konusu olduğu bir zamanda dayanışma yerine Avrupa'da maalesef basiretsiz vizyonsuz tartışmalar yapılıyor. İnsan hakları ve demokrasi konusunda Türkiye'yi köşeye sıkıştırma yaklaşımı AB'nin içine düştüğü krizi göstermektedir. Gerçeklikle uyuşmayan bir karar verildi. Bu karar içerdiği vizyon itibariyle, vizyonsuzluk itibariyle, hedefleri itibariyle, bu karar tasarısına hakim olan dil itibariyle ciddiye alınacak bir karar değildir" diye konuştu.





AB tarihinde bir utanç


Strazburg'da toplanan AP Genel Kurulunda kabul edilen tavsiye kararının hukuki bağlayıcılığı olmasa da aralık ayında toplanacak AB zirvesinde siyasi açıdan etkili olabileceği belirtiliyor. AP'deki 6 siyasi grubun sunduğu tavsiye kararı tasarısı, AB tarihinde bir ilk olarak tarihe geçti ve ilk kez bir ülkeyle üyelik müzakerelerinin dondurulmasına yönelik tavsiye kararı alınmış oldu. AP'nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi yok ancak alınan karar, AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi mesaj niteliği de taşıyor. Oylamada, AP'deki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisinin (EPP) verdiği “son dönemde Lozan Anlaşması'na dair yapılan açıklamaların kaygı verici olduğuna" dair bir değişiklik önergesi de kabul edildi.





Dünya ibretle izliyor


Başbakan Binali Yıldırım:

Bu kararın bizim açımızdan hiçbir önemi yok. Zaten de öyle aman aman, çok sıkı fıkı ilişkiler değil, ite kaka giden, kerhen yürüyen bir ilişkidir. Avrupa Birliği şunu anlamalı: Avrupa, gelecek vizyonunu Türkiye ile beraber mi şekillendirecek yoksa Türkiyesiz mi şekillendirecek buna karar vermeli. Avrupa'nın, 'güvenlik için Türkiye vazgeçilmez' derken bir yandan da eften püften nedenlerle böyle kararlar almış olması tam bir çelişkidir. Özellikle AB üyesi ülkelerin liderlerinin bu vizyonsuzluğa karşı seslerini yükseltmelerini bekliyoruz. Bize demokrasi dersi vermeye çalışanların gerçek yüzünü bütün dünya ibretle izliyor.



Bu karar temelsiz ve omurgasız


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile devam eden müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı pişkince kabul etti. Siyasi mahiyetli ve hukuki bağlayıcılığı olmayan skandal bir karar. AP, terörizme yakasını kaptırdı. Türkiye'ye samimiyetsiz ve soğuk bakışını tescil ettirdi. Ve art niyetini tekrar gözler önüne serdi. Türk milleti, AP'nin kararını reddetmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi de bu temelsiz ve omurgasız kararı telin etmektedir. Avrupa, veba salgınından sonra ikinci kez büyük ve acınası bir hastalığa tutulmuştur. Bu vahim hastalık terör örgütlerinden bulaşmıştır.



Yine şaşırtmadı kararı savundu


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu:

Bugün gelinen noktada AB insan hakları, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar Türkiye'de olmadığı için üyelik müzakerelerini bir süre dondurdu. Müzakere yapılmayacak. Bu bizim için çok ağır bir yaptırımdır, bunun arkası gelecektir. Ekonomik olarak arkası gelecektir, siyasi olarak arkası gelecektir.






#Avrupa Parlamentosu
#OHAL
#FETÖ
7 yıl önce