|

Karadziç anlaşmayı bozunca yakalandı

Sırp gazetesi Biltz, Bosna Kasabı'nın CIA tarafından korunacağına dair ABD ile bir anlaşma yapıldığını öne sürdü. Gazeteye göre Karadziç, siyasete girmeme şartını bozunca CIA korumasından mahrum kaldı

Dış Haberler
00:00 - 5/08/2008 Salı
Güncelleme: 01:26 - 5/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Karadziç anlaşmayı  bozunca yakalandı
Karadziç anlaşmayı bozunca yakalandı

Lahey'de yargılanmaya başlayan Bosna Kasabı Radovan Karadziç'in, siyasete karışmama sözü karşılığında Amerikan Gizli Servisi CIA'dan koruma aldığı öne sürüldü. İngiliz Independent gazetesi, Sırp yerel basınına dayandırdığı haberinde, Karadziç'in 2000 yılına kadar Amerikan koruması altında yaşadığını yazdı. ABD istihbarat yetkilisinin verdiği bilgiye dayandırılan habere göre, Karadziç'le ABD'li yetkililer arasında varılan gizli anlaşma gereğince Sırp lider, hayatı boyunca bir daha siyasete karışmaması karşılığında Lahey'de yargılanmama sözü almış. Ancak CIA ajanlarının, telefon konuşmalarını dinlerken, Karadziç'in anlaşmayı ihlal ettiğini tespit etmesinin ardından Sırp lider, CIA korumasından yoksun bırakılmış. Dönemin ABD'li Bosna temsilcisi Richard Holbrooke, geçtiğimiz hafta Karadziç'in 'ABD, beni sattı' şeklindeki iddiasını şiddetle yalanlamıştı.


ANLAŞMAYA TANIK VAR

Buna karşılık gizli anlaşma iddiaları, Bosnalı Sırp ve Müslümanların iki eski yetkilisi tarafından da doğrulanıyor. Bosnalı Sırpların eski Dışişleri Bakanı Aleksa Buha, Belgrad radyosuna yaptığı açıklamada, Karadziç ile ABD'liler arasındaki gizli anlaşma yapıldığı sırada kendisinin de hazır bulunduğunu, anlaşmanın 1996 yılında 18 Temmuz'u 19'una bağlayan gece yapıldığını söyledi.


TÜRKİYE SAYGI DUYDU

Öte yandan The Times gazetesi, Bosna'da Sırplarca gerçekleştiren soykırımın El Kaide'ye kapı açtığını yazdı. Gazete, Bosna'yı kurtaranın ABD, İslam dünyasında Bosna devletine saygı gösterilmesini sağlamak için en çaba gösterenin de Türkiye olduğu yorumunu yaptı.



16 yıl önce