|

Katalonya’da kritik gün

Tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından İspanya’nın tüm tepkilerine rağmen geri adım atmayan Katalonya lideri Puigdemont bugün bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi. Bağımsızlık kararına sert tepki gösteren İspanya Başbakanı Rajoy ise “İspanya bölünmeyecek” açıklamasında bulunarak bunun için yasaların izin verdiği her şeyin yapılacağını ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/10/2017 Salı
Güncelleme: 01:38 - 10/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Katalonya’nın Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont tek taraflı bağımsızlık ilanından vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Katalonya’nın Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont tek taraflı bağımsızlık ilanından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Katalonya, bağımsızlık mücadelesinde İspanya’nın tüm tepklilerine rağmen geri adım atmıyor. Katalonya’nın Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont tek taraflı bağımsızlık ilanından vazgeçmeyeceklerini söyledi. Puigdemont, “Biz tek taraflı bağımsızlık ilanı olarak adlandırmıyoruz. Biz bağımsızlık ilanı diyoruz. Bu, yasamızda var ve yasanın dediğini uygulayacağız” dedi. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen referandum yasasına atıfta bulunan Puigdemont, yasada yer alan “Referandumun sonucunda evet çıkarsa resmi sonuçlar açıklandıktan 48 saat sonra bağımsızlık ilan edilir” maddesinin uygulanacağını savundu. Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ise salı günü bağımsızlığın ilan edileceğini ileri sürdü. ANC Başkanı Jordi Sanchez, yaptığı açıklamada, “1 Ekim’de oy kullandık ve referandumu kazandık. Sonuç çok net oldu. Tek bir halkız. 10 Ekim Salı günü bağımsızlığı ilan edeceğiz” dedi.

Diyalog çağrısında bulundu

İspanya hükümeti ile uzun zamandır hiçbir diyaloglarının olmadığını belirten Puigdemont, “Çünkü onlar bu konuyu (bağımsızlık) konuşmak istemiyorlar. Hoşlarına gitsin veya gitmesin Katalonya’da olanlar gerçek. Milyonlarca kişi referandumda oy kullandı. Bu insanlar, geleceklerine karar vermek istiyorlar. Niye insanlar seferber oldu? İspanyol hükümeti başka ne konuşacağımızı sanıyor? Hepimiz samimi olmalıyız. Katalonya’yı konuşmalıyız” ifadelerini kullandı.

“İspanya bölünmeyecek”

Öte yandan bağımsızlık referandumuna ilişkin Alman gazetesi Die Welt’e mülakat veren İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, “İspanya bölünmeyecek ve ulusal birlik korunacak. Bunu sağlamak için yasaların izin verdiği her şey yapılacak” ifadelerini kullandı. Rajoy daha önce de “Bağımsızlığın olmasını önleyeceğiz. İspanya bölünmeyecek, ulusal birlik devam edecek. Bunun için yasamanın bize verdiği tüm yetkiyi kullanacağız. Çok net bir şekilde söyleyebilirim ki bağımsızlık olmayacak” açıklamasını yapmıştı. Haftasonu Madrid ve Barselona’da binlerce kişinin katıldığı birlik gösterileri düzenlenmiş Rajoy da gösteriye destek vererek “Demokrasi, anayasa ve özgürlüğü savunmak için İspanya’nın birliğini koruyacağız. Yalnız değilsiniz.” ifadelerini kullanmıştı. Gösterilerde “Ben İspanyolum”, “Yaşasın İspanya, yaşasın Katalonya, yaşasın Avrupa” sloganları atılmıştı. 

  • Balkanlardan sonra en büyük kriz
  • Avrupa siyasetinin önde gelen isimlerinden IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’in lideri Gerry Adams Katalonya ve İspanya arasındaki krizin kötüleştiğini söyledi. Adams, Katalonya meselesinin 90’lı yıllardaki Balkan savaşlarından bu yana Avrupa’nın karşılaştığı en büyük kriz olduğunu savundu. Adams, Katalonya krizinin çözümüne Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, saklanmayı bırakarak, dahil olması gerektiğini söyledi. Sinn Fein lideri, AB’nin sessizliğinin krize barışçıl çözüm bulma ihtimalini tehlikeye attığını söyledi.
#Katalonya
#Bağımsızlık
#İspanya
7 yıl önce