|

Kim bu 'seçkin' bombacılar

İsveç'in ilk intihar bombacısının kimliği şaşırttı. Liseyi İsveç'te dereceyle bitirmiş, İngiltere'de üniversite okumuş, basketbol oynayan, kız arkadaşları olan, 29 yaşında, Irak kökenli sosyal bir genç el-Abdali. ABD'deki Noel saldırısı dahil son dönemde yapılan bu tür eylemlerin ardından hep bu 'batılı-eğitimli' profil çıkıyor

Dış Haberler
00:00 - 14/12/2010 Salı
Güncelleme: 01:08 - 14/12/2010 Salı
Yeni Şafak
Kim bu 'seçkin' bombacılar
Kim bu 'seçkin' bombacılar

Teröre karşı yürütülen poltikada ABD'nin ve batılı ülkelerin ezberini bozan 'yeni nesil terör eylemcilerinden' biri bu kez de İsveç'teki intihar saldırısında sahneye çıktı. Önceki gün İsveç, tarihinin ilk canlı bomba eylemine tanık olmuş, olayda bir tek intihar eylemcisi hayatını kabetse de saldırı, ülke için yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirilmişti. Ancak saldırganın kimliğiyle ilgili ortaya çıkan bilgiler 'küresel terör' eylemleriyle ilgili son dönemde ortaya çıkan bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Teymur Abdülvahap el-Abdali isimli canlı bomba Irak'tan 1990 yılında İsveç'e göç etmiş. Orada liseyi iyi bir dereceyle bitirmiş. Arkadaşları tarafından, bira içmeyi seven, kız arkadaşları olan biri olarak tanınıyormuş. 2001 yılında İngiltere'ye giderek burada üniversite okumuş ve bir dönem Luton kentinde yaşamış, aynı zamanda basketbol oynuyor-muş. 2004'te evlenen el-Abdali'nin iki küçük kızı var.

EYLEMLERİ KİM PLANLIYOR?

Saldırgan Cumartesi gecesi başkent Stockholm'ün, 1984'te öldürülen Başbakan Olof Palme'nin adını taşıyan cadde dahil en işlek iki caddesinde, önce bir arabaya bomba yerleştirmiş, ardından diğer caddede üzerindeki bombayı patlatmıştı. Canlı bombanın İslami örgüt bağlantılı olduğu iddia edilmişti. ABD'de geçtiğimiz Noel'de saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Abdulmuttalib, Afganistan'da CIA üssüne saldıran Ürdünlü doktor Balavi gibi son dönem canlı bombaların kentli, eğitimli, hatta maddi durumu iyi ve 'sosyal' olarak nitelendirilen gençlerden oluşması dikkat çekiyor. Bu durum El Kaide benzeri örgütlerin yeni bir eylem stratejisi geliştirdikleri şeklinde yorumlandığı gibi, intihar eylemlerinin batılı 'derin devletlerin' korku imparatorluğunun devamı için uyguladıkları bir yöntem olabileceği ihtimali de uzmanlar tarafından dile getiriliyor.


Polis evini inceliyor

İngiliz polisi, bu konudaki soruşturması çerçevesinde Luton'daki evini aramaya başladı. Ancak polis, kadar herhangi bir tutuklama yapılmadığını ve arama yapılan evde tehlikeli bir maddeye rastlanmadığını açıkladı. İngiliz polisinin, El Abdali'nin (29) İngiltere'de ne kadar yaşadığını ve başka kişilerle irtibatının olup olmadığını araştırdığı ifade ediliyor.



13 yıl önce