|

Kod adı Soliman

Mısır'da isyanın 15. gününde Tahrir meydanı yine bir milyon kişiyi ağırladı. Halk ilk kez bakanlık binalarını kuşatırken yeni bir Wikileaks belgesi meydana bomba gibi düştü. Belgeye göre İsrail, 'Soliman' dediği Ömer Süleyman'ı, 2 yıldır Mısır lideri olarak düşünüyor ve 'kırmızı hat'tan her gün görüşüyor.

Dış Haberler
00:00 - 9/02/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:51 - 8/02/2011 Salı
Yeni Şafak
Kod adı Soliman
Kod adı Soliman

Mısır'da Tahrir meydanı dün de bir milyon Mısırlının rejim karşıtı sloganlarıyla yankılanırken Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, direnişi kırması için görev başına getirdiği Ömer Süleyman'ın ABD ve İsrail bağlantıları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Ülkede İslami kesimin taleplerinin acımasızca bastırılmasında önemli rolü olan ve CIA bağlantılı olduğu iddia edilen Süleyman hakkında yayınlanan bir Wikileaks belgesi meydana bomba gibi düştü.

YERE GÖĞE SIĞDIRAMIYORLAR

Belgede Süleyman'ın, Mübarek'in yerine İsrail'in tercih ettiği aday olduğu ve Süleyman'ın İsrail ile hergün görüştüğü belirtiliyor. 2008 yılına ait diplomatik kriptoya göre, İsrail Savunma Bakanlığının David Hacham isimli danışmanı, bazı belgelerde Ömer Süleyman'a “Soliman” diyor. ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği tarafından Washington'a gönderilen kriptoda, “Hacham'ın, Soliman'a övgüler yağdırdığı ve İsrail Savunma Bakanlığı ile Mısır istihbaratı arasında kurulan 'kırmızı hat'tın hergün kullanıldığı” kaydediliyor. Kriptoda Hacham'ın, “İsraillilerin, Mübarek'in görevini yerine getiremeyecek duruma gelmesi halinde Soliman'ın, en azından cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini düşündüklerini” açıkladığı ve İsrail'in 'Soliman tercihi'nin tartışılmaz olduğu ifade ediliyor.

İSRAİL MISIR'A KARIŞTIĞINI DOĞRULADI

Bu arada İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Erdoğan'ın 'İsrail'in Mısır'daki olaylara karışmaması gerektiği yolundaki sözlerini, “Önemli olan Mısır'ın ne düşündüğüdür” şeklinde cevapladı. İsrail Ordu radyosunda yayınlanan açıklamada, “Mısır halkının olan biteni Kaddafi'den insan hakları ödülü alan Erdoğan'dan daha iyi bildiklerine kuşku yoktur” ifadeleri kullanıldı.

İLK KEZ BAKANLIKLAR KUŞATILDI

Tahrir Meydanı ise dün yine 1 milyondan fazla kişinin gösterisine tanık oldu. Eylemlerde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşındı. Rejim karşıtı sloganların atıldığı gösteri sırasında eylemciler 28 Ocak'tan bu yana ilk kez Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Parlamento Binasının önünde gösteri yaptı.

13 yıl önce