|

'Komünistlere seçmen tokadı'

İha
00:00 - 22/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 18:43 - 22/12/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
'Komünistlere seçmen tokadı'
'Komünistlere seçmen tokadı'

Rusya Komünist Partisi tarafından 2 Aralık Duma seçimi sonuçlarını protesto etmek amacıyla bugün tüm yurt genelinde düzenlenen protesto eylemlerine katılımın çok düşük olması, Rus basını tarafından seçmenlerin komünistlere tokadı olarak yorumlandı.

Komünist Partisi'nin başkent Moskova'daki Triumfalnaya meydanında 5 bin taraftarın katılımıyla düzenleneceğini açıkladığı protesto eylemine 800 kişi katıldı. Katılım azlığından dolayı, Komünist Partisi liderleri hayal kırıklığına uğrarken, 2 Mart'ta yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde umutlarını kaybetti. Ellerinde eski SSCB bayrakları ve Stalin posterleri bulunduran eylemcilerin çoğunluğunu yaşlıların oluşturması dikkat çekerken, 2 bin 500 güvenlik görevlisi de eylem alanında güvenlik çemberi oluşturdu.

Mitingin açılış konuşmasını yapan Komünist Parti lideri Gennadiy Zyuganov, 2 Aralık seçimlerinde tüm yurt genelinde Komünist Partisi oylarının çalındığını öne sürdü. Zyuganov, Anayasa Mahkemesi'nin de bazı seçim sandıklarında seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını kabul etmesine rağmen, seçim sonuçlarının iptali için hiçbir girişimde bulunulmamasını eleştirdi. Avrupa Parlamenter Meclisine de Rusya hükumetini şikayet edeceklerini kaydeden Zyuganov, devlet başkanlığı seçimlerinde de aynı senaryonun tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. İktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin devlet başkanı adayı olarak gösterdiği Başbakan Yardımcısı Dmitriy Medvedev'e sert eleştiriler yönelten Zyuganov, "Medvedev acaba üstlenmekte olduğu sözde 4 devlet projesinden ne sonuç aldı? Konut projesi yürürlüğe girdikten sonra Moskova'da daire fiyatları 6-7 kat zamlandı. Eskiden daire metrekaresi 500 dolar iken şimdi 4 bin dolar civarındadır. Buna ulusal proje değil ulusal rezalet denilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Zyuganov'un konuşmasını dinleyen eylemciler uzun süre hükümete karşı sloganlar attı. Eylemcilerden Sergey Nazarov da 2 Aralık seçimlerinin sonuçlarının yüz kızartıcı olduğunu iddia ederek, "Seçimler öncesinde iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin oyların yüzde 63'ünü alacağı ilan edildi ve seçimden aynı sonuç çıktı. Demek ki seçim sonuçlarının ne olması gerektiği Kremlin tarafından önceden sipariş edilmişti. Seçim sonuçları iptal edilinceye dek protesto eylemlerini sürdüreceğiz" dedi.

Bu arada üç saat devam etmesi planlanan miting, düşük katılım oranı dolayısıyla 1 sat içinde sona ererken, eylemciler sessizce dağıldı.

16 yıl önce