|

Komuta İzmir'de

Libya'daki hava saldırıları devam ederken operasyonun komutasını bütünüyle devralan NATO'nun merkez üssü İzmir olacak. Davutoğlu-Clinton-Cameron ve Fransız Juppe'nin telekonferans yoluyla yaptıkları sıkı pazarlıklar sonucu alınan NATO şemsiyesi kararıyla geri adım atmak zorunda kalan Sarkozy ise bu kez 'diplomatik çözüm' girişimi başlattı.

Dış Haberler
00:00 - 26/03/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:39 - 26/03/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Komuta İzmir'de
Komuta İzmir'de

NATO bir kaç gün içinde Libya'daki koalisyon güçlerinin operasyonunu bütünüyle devralmaya hazırlanırken harekatın İzmir'deki NATO üssünden yürütülmesi kararlaştırıldı. Koalisyon güçlerinin komutasındaki operasyon İtalya'daki merkez üsten yönetiliyordu. NATO askeri kanadından Albay Geoffrey Booth, "Hava harekatının komuta merkezi İzmir olarak kesinleşti. Operasyonu yürütecek komutanın hangi ülkeden olacağını bilmiyorum ama Türk, Amerikalı ya da diğer NATO üyelerinden olabilir" dedi. Booth, İzmir'in görevi devralmasından itibaren sorumluluklarını yerine getirebilmek için muhtemelen 48 saat hazırlık yapması gerektiğini dile getirdi. NATO sözcüsü Lungescu ise salı günü Londra'da düzenlenecek Libya toplantısında, Libya'daki NATO misyonu konusunda ihtiyaç duyulan "siyasi direktifin" verileceğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN 'SİVİLLERİ KORUMA' ŞARTI

8. gününe giren Libya operasyonunun NATO şemsiyesi altına alınmasında Fransa'nın liderlik rolü oynama arzusu engel oluşturuyordu. Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy komuta NATO'ya devredilse dahi siyasi kararların Paris-Londra hattında verilmesini şart koşuyordu. Türkiye ise buna itiraz ederek Paris'in güdümünde, Libya'ya silah doğrultmayacağını dile getiriyordu. Bu noktada Türkiye'nin sergilediği etkili tutum ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı yoğun bir ikna turu yapmaya zorladı. Önce NATO Genel Sekreteri Anders Fog Rasmussen ile Clinton arasında, ardından Davutoğlu-Clinton-İngiliz Dışişleri Bakanı William Hauge ve Fransız bakan Alain Juppe arasında Çarşamba günü başlayan telekonferans görüşmeleriyle yapılan sıkı pazarlıkla NATO, Türkiye'nin arzu ettiği koşullarda operasyonun komutasını devraldı. Türkiye'nin bastırmasıyla NATO 'sivillerin korunması' konusunda da komuta ve kontrolü devralacak. Siyasi anlamda devre dışı kalan Fransa ise bu kez 'siyasi çözüme' soyundu. Sarkozy, salı günkü toplantı öncesinde İngiltere ile Fransa'nın ortak bir öneride bulunacağını bunun da çözümün askeri yöntemlerle olamayacağını gösteren bir Fransız-İngiliz inisiyatifi olacağını' belitti.


Üsten uçak kalkmayacak

Dışişleri Bakanlığı NATO'nun, coğrafi yakınlık nedeniyle İzmir'i koordinasyon merkezi olarak seçtiğini, bu üsten uçak kalkmasının ise söz konusu olmadığını açıkladı. Şirinyer'deki üssün kapatılacağı iddia edilmiş ancak ABD buna karşı çıkmıştı. Üs 1952'de kurulmuştu.





13 yıl önce