|

Kriz, İtalyan mafyasını etkilemedi

Aa
00:00 - 11/11/2008 Salı
Güncelleme: 20:37 - 11/11/2008 Salı
Yeni Şafak
Kriz, İtalyan mafyasını etkilemedi
Kriz, İtalyan mafyasını etkilemedi

İtalyan mafyası, dünyanın gündemindeki uluslararası mali krizden hiç etkilenmedi.

Turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren 270 bin esnaf, sanatkar ve şirketi bünyesinde barındıran oluşum Confesercenti Derneği tarafından hazırlanıp yayımlanan raporda, 2008'deki iş hacmi rakamları tüm İtalyan şirketlerini geçen İtalyan mafyasının 'büyük bir holding' olduğu belirtildi.

İş hacmi 130 milyar dolara yaklaşan İtalyan mafyasının, diğer şirketlere oranla uluslararası mali ve ekonomik krize pek az maruz kaldığına işaret edilen raporda, krizin mafyayı daha da tehlikeli duruma getirdiği ifade edildi.

Confesercenti Başkanı Marco Venturi, raporun açıklanması sırasındaki konuşmasında, 'Mafya, pozisyonunu sağlamlaştırmak için şirketlerin bu zaafiyetinden ve ekonomik belirsizliklerden yararlanabilir' uyarısında bulundu.

Mafyanın elinde büyük bir mali kapasite bulunduğunu da vurgulayan Venturi, bunun da türlü yöntemlerle krizden yarar sağlamasına olanak sağlayacağını kaydetti.

Mafyanın en önemli gelir kaynakları kalemleri arasında, uyuşturucu kaçakçılığı (59 milyar Avro), şantaj (9 milyar Avro), tefecilik (12.6 milyar Avro) başta geliyor. Bunu, 5.8 milyar Avro ile silah kaçakçılığı, 1.2 milyar dolarla kaçakçılık ve 6 milyon Avro ile de fuhuş gelirleri izliyor.

İtalyan mafyası, 4 büyük holdinge ayrılmış durumda bulunuyor: Sicilya Mafyası (Cosa Nostra), Napoli Mafyası (la Camorra), Kalabriya Mafyası (la 'Ndrangheta) ve Puglia Mafyası (La Sacra Corona Unita). Bu büyük 'holdingler' de kesin bir hiyerarşik örgütlenmeye sahip olan, birbirlerinden bağımsız küçük ve orta ölçekli işletmelere' ayrılıyor.

İtalya'daki patronlar örgütlenmesi Confindustria, geçen yıl eylül ayında mafyaya bayrak açmış ve mafyaya para ödeyen üyelerini ihraç etme kararı almıştı.

16 yıl önce