|

Krizi tetikledi, şimdi kendi partisini kuracak

Japonya ile Çin arasında yaşanan ada krizinin mimarı sayılan Tokyo Valisi Shintaro İshihara, görevinden istifa ederek parti kurup genel seçimlerde yarışacağını ilan etti.

Cihan
00:00 - 25/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 17:35 - 25/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Krizi tetikledi, şimdi kendi partisini kuracak
Krizi tetikledi, şimdi kendi partisini kuracak

Milliyetçi bir isim olarak bilinen İshihara bugün düzenlediği basın toplantısında, "Tokyo Valiliği görevimden istifa ediyorum. Politik hayata geri dönüyorum. Çalışma arkadaşlarımla yeni bir parti kuracağım." diye konuştu. Meiji döneminden bu yana yürürlükte olan bürokratik sistemi değiştirmek istediğini belirten İshihara, "Son görevim Japonya'ya hizmet etmek olacak." diye konuştu. Ayrıca anayasayı da değiştirmek istediğini kaydeden İshihara, "Hiçbir bağımsız ülke, işgal döneminde oluşturulan anayasayı da kullanmıyor." ifadelerini kullandı.

Tokyo Valisi İshihara, Senkaku adalarını almak için halktan para toplamaya başlamasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. İshihara'nın bu girişimi üzerine harekete geçen Tokyo yönetimi, adaları kamulaştırmak zorunda kalmıştı. Bu adım ise Çin'in tepkisini çekmişti. Çin genelinde yapılan gösterilerde Japon firmaları hedef olmuştu. Japon markalı araçların satışı düşerken Çinliler Japonya seyahatlerini de iptal etmeye başlamıştı. İki ülke krizi aşmak için hala görüşmelerini sürdürüyor.


12 yıl önce