|

Küresel silahlanma rekor kırdı

Küresel silahlanma 2011 yılından beri ilk kez artış kaydederek 1 trilyon 686 milyar dolara çıktı. Sırasıyla ABD, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan bu yarışta başı çekiyor. Suriye’de savaşa giren Rusya askeri harcamada dünya üçüncülüğüne yükseldi. Ortadoğu’daki savaşlar, Ukrayna, Kırım, Güney Çin Denizi ve Kore Yarımadası’ndaki gerginlik savaş korkusunu beslerken ulusal ordular ve askeri harcamalar büyüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 05:05 - 25/04/2017 Salı
Yeni Şafak
Küresel silahlanma rekor kırdı
Küresel silahlanma rekor kırdı

Küresel silahlanma harcamaları 2011 yılından beri ilk kez yeniden artış kaydetti. 2016 yılında dünya genelinde ülkelerin silahlanmaya ayırdığı miktar toplam 1 trilyon 686 milyar dolar. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre bu sayı 2015 yılına oranla yüzde 0,4 fazla. Liste birincisi ABD silahlanma harcamalarını yüzde 1,7 artırarak 611 milyar, ikincisi Çin yüzde 5,4’lük artışla 215 milyar dolara, Rusya ise yüzde 5,99’luk artışla 69,2 milyar dolara çıkardı.

ULUSAL ORDUYA YATIRIM

Bonn’daki Uluslararası Silahsızlanma Merkezi’nden (BICC) siyaset bilimci Marius Bales’e göre Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi, Güney Çin Denizi’ndeki gerginlik, Ortadoğu’daki savaşlar silahlı çatışmaların daha da yayılabileceği korkusunu besledi. Diğer yandan diplomasiye, uluslararası kuruluş ve enstitülere duyulan güven de kayboluyor. Birçok ülke giderek sadece kendisine güveniyor. Ulusal orduların önemi büyüyor. Bu da silahlanma harcamalarının artmasına neden oluyor.

  • Türkiye silahlanmada iki basamak gerileyerek 17’nci sırada yer aldı
AVRUPA’DA RUS KORKUSU

Avrupa’da da askeri harcamalar arttı. SIPRI araştırmacılarına göre Avrupa’daki silahlanma harcamalarında yüzde 2,6’lık artış dikkat çekiyor. Bunda başı Orta Avrupa ülkeleri çekiyor. SIPRI raporu yazarlarından Siemon Wezemann, bu artışı özellikle Orta Avrupa’daki birçok ülkenin Rusya’yı giderek büyüyen bir tehdit olarak görmesine dayandırıyor. Wezemann Rusya’nın 2016’daki askeri harcamalarının NATO ülkelerinin sadece yüzde 27’sine denk geldiğine de dikkat çekiyor.

RİYAD-TAHRAN GERİLİMİ

Dördüncü sıradaki Suudi Arabistan özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek askeri harcamalarını 2016’da yüzde 30 oranında azalttı ve 63,7 milyar dolar seviyesine çekti. Marius Bales, Suudi Arabistan’la İran’ın müzakerelere şans tanımayarak askeri yöntemlere ağırlık verdiğini kaydetti. Ancak bölgedeki temel gerginlikler de askeri harcamaların artmasına neden oluyor. Bales, “Umman dışında Ortadoğu’daki bütün ülkeler şiddetli çatışmalara katılıyor. Bölgedeki gerginlikler silahlanma konusunda bir değişikliğe yol açmıyor” dedi.

  • Dünya silaha 1 trilyon 686 milyar dolar harcadı
TÜRKİYE İKİ BASAMAK GERİLEDİ

SIPRI raporunda Türkiye’nin askeri harcamalarının 2016’da yüzde 5,7 azalarak 14,9 milyar dolara gerilediği ifade edildi. Türkiye 2016’da iki basamak gerileyerek askeri harcama sıralamasında 17’nci sırada yer aldı. 2016’da Türkiye’nin önüne geçen ülkeler İspanya ve Kanada oldu.

#Küresel
#Silahlanma
#Türkiye
#Avrupa
#Rusya
#ABD
7 yıl önce