|

Lal Mescid'in yerine Süleymaniye Camii

Pakistan'da geçtiğimiz ay yaşanan Lal Mescid olaylarının ardından Türkiye'ye gelen Pakistan Din İşleri Bakanı İcaz Ül Hak, Süleymaniye Camii'ni gezdi. Pakistanlı Bakan en büyük hayallerinin Lal Mescid yerine Süleymaniye Camii'ni inşa etmek olduğunu söyledi

Abdullah Yıldırım
00:00 - 27/08/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:45 - 27/08/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Lal Mescid'in yerine Süleymaniye Camii
Lal Mescid'in yerine Süleymaniye Camii

Pakistan'da Temmuz ayının ortalarında başlayan ve yaklaşık 100 kişinin ölümüyle sonuçlanan Lal Mescid olaylarının baş tanığı Pakistan Din İşleri Bakanı İcaz ül Hak Yeni Şafak'a konuştu. Aynı zamanda Pakistan'ın efsanevi Devlet Başkanı Ziya Ül Hak'ın da oğlu İcaz Ül Hak, kendilerine Türkiye'deki İmam Hatip liselerini ve İlahiyat fakültelerini örnek aldıklarını söyledi. İstanbul'da Süleymaniye ve Şehzadebaşı Camileri'ni inceleyen Pakistanlı Bakan, “Medreselerimizi modernleştirmek için ciddi çalışmalar yürütüyoruz, ülkedeki tüm medreseleri aynı çatı altında toplayarak hepsini kayıt altına alacağız ve hesaplarını kontrol edeceğiz. Hiçbir medrese imamı kafasına göre fetva veremeyecek ve dini mezhepçilik yapamayacak” dedi.


TÜRKİYE DOST VE KARDEŞ ÜLKE

Osmanlı medreselerinin yapısının dikkat çekici olduğunu belirten İcaz Ül Hak Türkiye'den faydalanmak istediklerini söyledi. Bakan, “Türkiye, dost ve kardeş ülkemiz. Bizler millet olarak Türkiye'yi çok seviyoruz. Deneyimlerinizden kendimize sonuçlar çıkarıyoruz. En büyük hayallerimizden biri, Lal Mescid'in yerine Süleymaniye Camii ve külliyesine benzer bir yapı inşa etmek” dedi.


Öğrenciler deliklerden kaçtı

İcaz Ül Hak, “Kuşatma sırasında medresede bin 500 öğrenci vardı. Bunlardan bin 300'ü açılan deliklerden kaçarak kurtuldu. Öğrenciler yakalanmamak için başka medreselere sığındılar. Henüz ailelerinin yanına gitmedikleri için kayıp olarak değerlendiriliyorlar” dedi.


Mescid'de100 kişi ölmüştü

Pakistan ordusunun Llal Mescid'e yönelik gerçekleştirdiği operasyon sonunda yaklaşık 100 kişi ölmüştü. Pakistanlı Bakan İcaz ül Hak, hem kendilerinin hem de Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Kâbe imamının isyanı bastırmak için devreye girdiklerini belirtti.



17 yıl önce