|

Lübnan'da sıcak saatler

İsrail'in Lübnan'daki sivilleri bombalaması üzerine İsrail ile Hizbullah arasındaki saldırılar şiddetini artırdı. İsrail'in hava saldırılarına, Hizbullah Katyuşa füzeleri ile karşılık veriyor.

.
00:00 - 6/05/2000 Cumartesi
Güncelleme: 15:20 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Lübnan'da sıcak saatler
Lübnan'da sıcak saatler

BEYRUT- Güney Lübnan'dan çekilmek zorunda kalan İsrail'in Lübnan'daki sivil hedeflere önceki gece ve sabaha karşı düzenlediği topçu ve hava saldırısında bir anne ve çocuğu ile 3 Hizbullah mensubunun hayatını kaybetmesi üzerine Hizbullah ile İsrail arasındaki savaş şiddetini artırdı. İsrail'e misilleme yapan Hizbullah'ın düzenlediği füze saldırısında, 1 İsrailli asker öldü.

İsrail Askeri Sözcüsü, Lübnan'dan atılan Katyuşa füzesinin sınırda devriye gezen araca isabet ettiğini ve 1 askerin öldüğünü, diğerinin de yaralandığını söyledi. İsrail ise bu olaydan sonra misilleme olarak yine Lübnan'daki sivil hedeflere saldırdı. Lübnan, İsrail uçaklarının Beyrut yakınlarında ve Lübnan'ın kuzeyindeki elektrik santrallerini vurduğunu, bunun sonucunda Beyrut ve civarının bir bölümünün karanlığa gömüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, İsrail uçaklarının Lübnan'ın doğusunda bulunan Zahle ve Baalbek kentleri arasındaki Hizbullah'a ait bir silah deposunu da bombaladığı kaydedildi. Lübnan, uçakların Bekaa'da bulunan Tanyel'de de Suriyeli istihbarat servisi elemanlarının bulunduğu öne sürülen bina yakınlarına bir füze attığını, olayda ölü veya yaralı olmadığını açıkladı. Saldırıda binanın zarar gördüğü belirtildi.

Hizbullah'ın yanıtı hızlı geldi

İsrail'in saldırılarına hızla yanıt veren Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine düzenlediği füze saldırıları dün de devam etti. İsrail askeri radyosu, son saldırılarda füzelerin İsrail'in kuzeyindeki Galile bölgesinde bulunan Şlomi sınır yerleşim birimine düştüğünü duyurdu. Haberde, bölgede yangınlar çıktığı ve en az 1 kişinin yaralandığı kaydedildi. Beyrut'taki Hizbullah kaynakları, İsrail'in kuzeyini hedef alan füze saldırısının sorumluluğunu üstlenerek, saldırıların devam edeceği yönünde uyarıda bulundu.

Hizbullah, "Siyonist" İsrail'i Lübnan'da sürdürdüğü işgale karşı uyararak, direnişin devam edeceğini vurguladı. Hizbullah bildirisinde, "Halkımızı, ülkemizi ve ülkemizin alt yapı sistemini korumakta kararlıyız. Bu sebeble, Şilom ve Kiryat Şimon bölgesine Katuşya roket saldırısı düzenledik" ifadesine yer verildi.

İsrail saldırıları barbarlık

Lübnan Başbakanı Selim Hoss, İsrail'in önceki gece altyapı tesislerine yönelik bombardımanını "barbarca" olarak nitelendirdi. Başbakanlık tarafından yayımlanan bildiride, "İsrail'in barbarca saldırılarını şiddetle kınıyor ve uluslararası topluluğu Lübnan için harekete geçmeye çağırıyoruz" denildi. İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Efraim Sneh de İsrail'e ait yerleşim bölgelerinin yeniden bombalanması halinde Lübnan'a daha sert karşılık vereceklerini söyledi.

İsrail'e tepki yağdı

İsrail'in Güney Lübnan'a karşı düzenlediği saldırıların sivilleri ve ekonomik tesisleri hedef alması, Batı tarafından tepkiyle karşılandı. BM özel temsilcisi Terje Roed-Larsen, "İsrail'in cezalandırma amaçlı operasyonları kabul edilemez" dedi. Beyrut'ta basına açıklama yapan Roed-Larsen, sivil hedeflere saldırılar düzenlenmesinin üzücü olduğunu kaydetti ve İsrail devletinden operasyonlarını derhal durdurmasını istedi.

ABD de, Dışişleri Bakanı Madeleine Albright aracılığıyla İsrail akınlarını kınadı. Albright, Lübnan Başbakanı Selim Hoss'a yolladığı mesajda, "bombardımanların bölgede tehlikeli durum yarattığını" belirtti ve sivil hedeflere yönelmenin kaygıları artırdığını vurguladı. Fransa da, Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ağzından, Lübnan'daki İsrail operasyonlarının durdurulmasını istedi. Sözcü, "Bütün taraflar, sivil halkı hedef alan operasyonlarına derhal son vermeli. Sivillerin yaşamı tehlikeye atılmamalı" dedi.


24 yıl önce