|

Macaristan'dan skandal karar: Tüm sığınmacıları gözaltında tutacak

Macaristan Ulusal Meclisi, ülkedeki sığınmacı kamplarında yaşayan ve iltica başvurusunda bulunan sığınmacıların hepsinin sınırda oluşturulacak konteynerlerde tutulmasını öngören yasayı kabul etti.

Yeni Şafak
22:18 - 7/03/2017 Salı
Güncelleme: 22:33 - 7/03/2017 Salı
AA
Macaristan, ülkedeki bütün mültecileri gözaltında tutacak yasayı onayladı.
Macaristan, ülkedeki bütün mültecileri gözaltında tutacak yasayı onayladı.

Macaristan Meclisi, aralarında çocukların da olduğu tüm sığınmacıların iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda gözaltında tutulmasını zorunlu kılan bir yasayı kabul etti.



Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter'in sunduğu yasa tasarısı, hükümeti oluşturan Fidesz-KDNP koalisyonu ve mecliste ikinci büyük parti Jobbik'in desteğiyle 6'ya karşı 138 oyla kabul edildi. Oylamada, 22 milletvekili ise çekimser kaldı.



Kamplardan çıkamayacaklar


Yasaya göre, sığınmacılar iltica başvurularını sadece sınır bölgelerinde kurulacak olan konteynerlerde yapabilecek. Sığınmacılar iltica başvurularının değerlendirilme süresince ülkeye giremeyecek ve serbest dolaşım haklarından yararlanamayacak. İltica başvurularını geri çekenler, sadece Sırbistan'a geri dönebilecek.



14-18 yaş arasındaki refakatçisi olmayan çocuklar da iltica başvuruları değerlendirilirken konteynerlerde tutulacak. Ayrıca ülke genelinde yakalanan tüm sığınmacılar, tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacak.



Yasanın, birkaç hafta içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Macaristan, sığınmacılara karşı en sert önlemleri alan AB ülkelerinden biri olarak görülüyor.



Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler


Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, sığınmacıların işlemleri devam ettiği sürece ülkede serbestçe hareket edemeyeceklerini, sınır bölgesinde kurulacak konteynerlere taşınacağını söylemişti.



Sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için kullandığı en önemli güzergahlardan olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek, yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.



Macar hükümeti, geçen yıl 5 Temmuz'da aldığı kararla Sırbistan ve Hırvatistan sınırı boyunca "derin sınır kontrolü" sistemini yürürlüğe koymuş, sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacıların en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürüleceğini açıklamıştı.



Birçok sivil toplum kuruluşu, Macar güvenlik güçlerinin, ülkeye giren sığınmacılara şiddet uygulayarak, onları Sırbistan'a geri gönderdiğini öne sürüyor.









#Macaristan
#Mülteci
#Avrupa
7 yıl önce