|

Main Street'e göz kırptılar

Amerikan başkan adaylarının ilk seçim düellosunun ardından bu kez yardımcıları arenaya çıktı. Ekonomik krizdeki ülkede hem Cumhuriyetçi Palin hem de Demokrat Biden sokaktaki insanın çıkarlarını koruma sözü verdi

Dış Haberler
00:00 - 4/10/2008 Cumartesi
Güncelleme: 21:57 - 3/10/2008 Cuma
Yeni Şafak
Main Street'e göz kırptılar
Main Street'e göz kırptılar

Amerika, Demokrat başkan adayı Barack Obama ile Cumhuriyetçi John McCain'in geçtiğimiz hafta canlı yayında gerçekleştirdikleri ilk seçim duellosunun ardından bu kez yardımcıları Joe Biden ve Sarah Palin'in kapışmasına sahne oldu. Ancak tartışma, finans krizinin yaşandığı ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, 700 milyar dolarlık kurtarma paketini reddedip, sokaktakinin (main street) cebinden alıp Wall Street'i kurtaramayız dediği bir döneme denk gelince başkan yardımcısı adayları da orta sınıftan oy toplama yarışına girdiler. Her iki yardımcı adayı da, kendi iktidarlarında ABD'nin mevcut ekonomi politikalarını değiştirme yönünde çalışacakları ve orta sınıfa daha dostça yaklaşacakları mesajını verdi.


BİDEN AKILLICA, PALİN KAÇAMAK CEVAPLAR VERDİ

Tartışmada Biden daha başarılı bir görüntü verirken, Palin'in, soruları doğrudan yanıtlamaktan kaçındığı gözlendi. Washington Üniversitesi'nde yapılan tartışmada, ekonominin yanısıra, Irak'ta çıkış stratejisi ve İran'a karşı izlenecek politikalar can alıcı noktalar oldu. Delaware Senatörü Biden, sorulara uzun yıllara dayanan siyaset deneyimi ile sağlam yanıtlar verirken Palin ise birçok kez soruları es geçip sadece enerji gibi, kendi bildiği konulardan bahsetti.


İKİSİNİN DE OĞLU IRAK'TA

Irak konusunda Biden, Amerikan askerleri için savaşı bitirecek 16 aylık çekilme planları bulunduğunu kaydetti. Palin ise “Sizin planınız teslimin beyaz bayrağıdır.” diyerek Biden'a çıkıştı. Her iki başkan yardımcısı adayının da oğulları şuan Irak'ta savaşan Amerikan askerleri arasında bulunuyor.


Gafsız Palin mümkün mü!

Palin, Biden ile yaptığı canlı yayın tartışmasında iki belirgin gaf yaptı. Önce, ABD'nin Afganistan'daki kuvvetlerinin komutanı David McKiernan'dan bahsederken,”McClellan” dedi. Palin, McKiernan'ın adını, Beyaz Saray'ın eski sözcüsü Scott McClellan ile karıştırdı ve aynı hatayı üst üste bir kaç kez yaptı. Sarah Palin ayrıca bir yerde, “Senatör Joe Biden” yerine, “Senatör OBiden” dedi. Öte yandan Palin, Biden'a, Obama'nın başkan yardımcısı adayı seçilmeden önce söylediği sözleri hatırlattı. Palin, Biden'ın Obama için, “Başkomutanlık için yeterli değil “ dediğini kaydetti. Joe Biden, daha önce başkan adayı olmuş, ancak erken çekilmişti.


Maço Biden kibarı oynadı

Kadın olduğu için Palin'e karşı fazla saldırgan bir tutum izlemesinin Amerikalı seçmeni rahatsız edebileceği düşünülen Biden'ın, alışıldık tarzından biraz daha farklı şekilde, daha yumuşak konuşma gayreti gösterdiği gözlendi. Palin ise, daha agresif bir görüntü verdi. Biden, McCain ekonomik krizde ne olduğunun farkında değil derken Palin, Obama'yı aşırı partizanlıkla suçladı.


İlk kez geri adım attı

Cumhuriyetçilerin başkan adayı John McCain, adaylığı kesinleştikten sonra ilk kez bir seçim bölgesinden çekildi. Cumhuriyetçi aday, Michigan'daki seçim kampanyalarını geri çekti. Televizyon ve posta yoluyla gerçekleştirilmesi planlanan seçim kampanyasını askıya alan McCain'in Demokratların adayı Barack Obama'ya karşı burada başarı sağlama şansının az olduğunun ortaya çıkması sebebiyle böyle bir karar aldığı bildirildi.


16 yıl önce