|

Makedon-Sırp ittifakı

Makedonya "savaş durumu" ilan edecek. Arnavutlar'a karşı Makedon-Sırp birleşmesi gündemde. Arnavut köylerine yönelik ağır top ve füze saldırıları yapılıyor. Çok sayıda sivil ateş altında.

.
00:00 - 7/05/2001 الإثنين
Güncelleme: 18:01 - 20/01/2014 الإثنين
Yeni Şafak
Makedon-Sırp ittifakı
Makedon-Sırp ittifakı

Makedon-Arnavutk çatışmaları her geçen gün daha da genişliyor ve sorun, bölgesel bir krize doğru sürükleniyor. Arnavut gerillalara karşı askeri operasyonlar düzenleyen Makedonya'nın savaş durumu ilan etmeye hazırlandığı bildirildi. Makedonya Başbakanı Lupço Georgievski, parlamentoya ülkede savaş durumu ilan edilmesi çağrısında bulunacağını belirtti. Konuyla ilgili olarak üst düzey yetkililerin katıldığı bir toplantı yapıldığını ve görüşmelerin süreceğini kaydeden Georgievski, "Makedonya topraklarında meydana gelen şey, savaştır. Bize karşı savaşan bu insanlar topraklarımızı almak istiyorlar" diye konuştu.

Georgievski, Arnavut gerillaları durdurmak amacıyla Yugoslav hükümetiyle ortak hareket edebileceklerini kaydetti. Buna göre Üsküp yönetimi, Arnavutlar'ı durdurmak için Sırp ordusu ile birlikte operasyonlar yapabilecek. Makedonya anayasasına göre, ülkede savaş durumu ilan edilebilmesi için bu kararın parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

AB 'savaş durumu'na karşı

AB Dönem Başkanı İsveç, Makedonya'da savaş durumu ilan edilmesi ihtimalinin, AB'nin şu an istemediği bir önlem olduğunu açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hans Dahlgren, düzenlediği basın toplantısında, AB dışişleri bakanlarının Makedonya hükümetinden itidalli olunmasını istediğini söyledi. Dahlgren, "Savaş durumu ilan edilmesi şu an AB'nin istediği önlem değildir" dedi. AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın bu amaçla dün akşam Üsküp'e geçtiği bildirildi.

Arnavut köylerine ağır saldırı

Bu arada Makedonya ordusu, Arnavut gerillaların mevzilerini bombalamaya dün yeniden başladı. Ordu önceki günlere oranla daha ağır silahlarla operasyonunu yürütürken, ülkenin kuzeydoğusuna düşen Vaksince köyündeki mevzileri top ve füze ateşiyle vurdu. Operasyonda birçok evin isabet aldığı belirtiliyor. Bombardımanın Türkiye saatiyle 13.00'de başladığı belirtilirken, yerel basının daha önce, sivillerin köylerini boşaltmak için öğleye kadar vakitleri olduğunu duyurduğu ancak sivillerin bir kısmının bölgeden ayrılmayı reddettiği, ateş altında çok sayıda sivilin bulunduğu bildirildi. Arnavutlar'ın Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun kalesi olarak bilinen Slupcane köyünün de Makedon topçularınca ağır şekilde bombalandığı bildirildi. Makedon topçusunun Kumanova'ı bombalamaya başlamasından beri Slupcane'de toplam 5 sivil Arnavut'un öldüğü söyleniyor. Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun açıklamasında, Vaksince ve Orizare'de de ölenler olduğu iddia edildi.

٪d سنوات قبل