|

Makedonya seçim sınavını verdi

Avrupa Birliği'ne (AB) girmek isteyen Makedonya için bir test niteliği taşıyan cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler başarıyla sonuçlandı.

Cihan
00:00 - 23/03/2009 Pazartesi
Güncelleme: 16:43 - 23/03/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Makedonya seçim sınavını verdi
Makedonya seçim sınavını verdi

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Aleksandar Novakovski, Makedonya'nın demokrasi sınavını başarıyla verdiğini ve seçimlerde gösterilen olgunluğun herkesi memnun ettiğini kaydetti. Yedi cumhurbaşkanı adayı ve 365 belediye başkan adayının yarıştığı seçimleri değerlendiren AB Makedonya Büyükelçisi Ervan Fouere, bu seçimlerin şimdiye kadar yapılan en başarılı seçim olduğunu ve Makedonya'nın AB ve NATO yolunda önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi. Makedonya Başbakan Nikola Gruevski de seçim gününde hem devletin hem de vatandaşın gösterdiği olgunluğun zirveye çıktığını ve demokrasinin galip geldiğini ifade etti. Gruevski, "Seçimlerin galibi Makedonya ve vatandaşları oldu. Makedonya, adil ve olaysız bir seçim günü yaşadı. Seçimlerde demokrasinin galip gelmesi sadece vatandaşlarımız adına değil, ülkenin NATO ve AB üyeliği adına da önemli bir adımdır." dedi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı adayı olarak yarışan Prof. Dr. George İvanov ve Prof. Dr. Lubomir Fırçkovski'nin ikinci turda yarışacağı bildirildi. Yüksek Seçim Kurulu İvanov' 343 bin 374 oy çıktığını (yüzde 35.06) ve Lubomir Fırçkovski 200 bin 316 oy aldığını (yüzde 20.45) açıkladı. Üsküp Büyükşehir Belediyesi için yarışan VMRO DPMNE'nin adayı Kotse Trayanovski'nin 98 bin 144 ve Tito Petkovski 57 bin 568 oy alarak ikinci turda yarışmaya hak kazandı. Resmiyet kazanmayan sonuçlara göre, VMRO DPMNE'nin 23, Sosyal Demokratlar Birliği'nin de 4 belediyede zafer ilan ettiği bildirildi.

Parti kaynaklarından yapılan açıklamalarda ise Plasnitsa Belediye Başkanlığı'nın Türk Milli Birlik Hareketi'nin (TMBH) adayı İsmail Yahoski, Merkez Jupa Belediye Başkanlığını ise Türk Demokratik Partisi (TDP) adayı Mazlum Hasan'ın kazandığı açıklandı. Yüksek Seçim Kurulu verilen resmi bilgilerde TDP'nin Vrapçişte Belediye Başkan adayı Salih Murat bin 394, TDP Gostivar Belediye Başkan Adayı Cevat Kerela bin 565, TDP Merkez Jupa Belediye Başkan adayı Mazlum Hasan bin 600, TDP Çayır Belediye Başkan adayı Hüsref Emin'in 656 oy aldığı açıklandı. Çayır Belediyesi Konsey Listelerinde Türk Demokratik Partisi 733, Türk Hareket Partisinin ise 642 oy aldığı bildirildi. Üsküp Büyükşehir Belediyesindeki Konsey üyeliğinde THP 2 bin 31 oy elde etti. Studeniçan Belediyesinde ise TDP Konsey listesinin 137, Türk Hareket Partisi Konsey listesinin ise 226 oy aldığı açıklandı.

15 yıl önce