|

Malta'daki zirveden sonuç bildirgesi

Afrika ile Avrupa ülkelerini bir araya getiren Malta'daki sığınmacı zirvesinin sonuç bildirgesi, sığınmacı sayısının artışından endişe duyulduğu ve Afrika ile Avrupa'nın ortak sınamalar karşısında birbirlerine yüksek derecede bağlı olduğu görüşünü teyit etti.

Yeni Şafak
09:47 - 13/11/2015 Friday
Güncelleme: 07:48 - 13/11/2015 Friday
AA

Akdeniz'in Libya açıklarında geçen nisan ayında 700'ün üzerinde sığınmacının hayatını kaybettiği büyük göçmen faciasının ardından harekete geçen AB Konseyi'nin, birliğin Akdeniz'de var olduğunu göstermek ve ilgili ülkelerle sığınmacı krizini görüşmek üzere yaptığı çağrıyla önceki gün Malta'nın başkentinde başlayan "2015 Valletta Sığınmacı Zirvesi" bugün yapılan final oturumu ve sonuç bildirgesi ile eylem planının açıklanmasıyla son buldu.



60 kadar ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisinin katıldığı zirvenin ardından yayınlanan AB Konseyi'nce yayımlanan zirve sonuç bildirgesinde, sığınmacı, mülteci ve düzensiz göçmen sayısının artışından duyulan endişe dile getirildi ve bu çerçevede ilk önceliğin hayat kurtarmak olduğu vurgulandı.



Valletta'daki zirvenin katılımcılarının, göçmen akınını bütün yönleriyle iyi yönetme hususunda kararlı şekilde mukabele etme görüşünde olduğu ifade edilen bildirgede, sığınmacıların onuruna saygıdan hareketle, uluslararası yükümlülükler doğrultusunda insan haklarına kesin bağlılıklarını teyit etti.



Tarihi buluşmaya damga vuran iki kıtanın birlikte hareket etme olgusu sonuç bildirgesine de yansıdı. Deklerasyonda, katılımcıların Afrika ve Avrupa arasında ortak sınamalarla karşılaştıkları bu noktada, çok yüksek derece birbirlerine bağlılıkları olduğu görüşünde birleştiği ifade edildi.



Sonuç bildirgesinde, iyi yönetilen göç ve insan hareketliliğinin, ekonomik ve sosyal bakımdan fayda sağlayabileceğine dikkat çekildi.



Katılımcılar, güvenlik açığı, demografik, ekonomik ve çevresel gelişmelerden kaynaklanan düzensiz göç ve zorla yer değiştirmenin kökeninde yatan nedenlerle mücadelenin yanı sıra, yasal göç ve yer değiştirme olanaklarının geliştirilmesi için ilave çabalar gerçekleştirilmesi gerektiğini teyit etti.



Zirvenin katılımcılarının, bu çerçevede, Afrika gençliğinin en önemli hedef kitle olduğu görüşünde birleştiği ve düzensiz göç ile insan kaçakçılığı ile mücadelede güçlerini birleştireceklerini taahhüt ettikleri kaydedildi.



Bildirgede katılımcıların, kuvvetli ve siyasi taahhüt altına girdiklerinin bilincinde olduğu, bütün ikili ve bölgesel mekanizmaları amaçları doğrultusunda kullanacaklarını garanti ettiği belirtildi.



Eylem Planı


Zirvenin ardından sonuç bildirgesiyle birlikte açıklanan ve katılımcıların üzerinde mutabık bulunduğu Valletta Zirvesi Eylem Planı'da ise 5 öncelikli alan ile 2016 yılı sonundan önce hayata geçirilecek 16 öncelikli girişim belirlendi.



Valletta Zirvesi Eylem Planı'nın ana hatlarını çizen 5 madde; düzensiz göç ve zorla yer değiştirmeye yol açan etkenlerin irdelenmesi ve bunlarla mücadele, Afrika ve Avrupa ülkeleri arasında yasal göç yollarının desteklenmesi, zorla yerlerinden edilmiş insanların korunması ve iltica hakkı elde etmesi, insan kaçakçılığıyla mücadele ve AB ile Afrika arasında geri dönüş ve geri kabul ile yeniden entegrasyonun şartlarının kuvvetlendirilmesi olarak belirlendi.



#ab
#malta sığınmacı krizi
#sığınmacı zirvesi
9 years ago