|

Milan Roma'yı yendi

İtalyan seçimlerinde Milan kulübünün sahibi Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ittifak, Roma eski Belediye Başkanı Rutelli'nin lideri olduğu sol ittifak karşısında zafer kazandı.

.
00:00 - 15/05/2001 Salı
Güncelleme: 10:06 - 22/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Milan Roma'yı yendi
Milan Roma'yı yendi

İtalya'da önceki gün yapılan genel seçimlerde Milan futbol kulübünün sahibi Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ittifak "Özgürlüklerin Evi" zafer kazandı. İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre, 315 sandalyenin bulunduğu Senato'da 177 koltuk Özgürlüklerin Evi'ne, 125 koltuk ise Roma eski Belediye Başkanı Francesco Rutelli'nin liderliğini yaptığı merkez sol "Zeytin Dalı" ittifakına gitti. Merkez Sağ ittifakı 158 olan salt çoğunluğu geçmiş oldu.

630 sandalyesi bulunan Meclis'in 475 üyesi tek kontenjanlı dar bölgede en çok oy alanın seçildiği çoğunluk sistemine göre belirlenirken, Özgürlüklerin Evi'nin 199, Zeytin Dalı'nın ise 126 koltuğu elde ettiği belirtiliyor.

4 bakan seçilemedi

İtalya'da önceki gün genel seçimlerle birlikte yapılan belediye seçimlerinden sürpriz çıkmadı. Sol partiler ittifakı "Zeytin Dalı"nın başbakan adayı olarak seçime katılmak için Roma Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Francesco Rutelli'nin belediyedeki koltuğuna sol partilerin adayı Walten Veltroni oturacak. Roma Belediye Başkanlığı, son 7 yıldır solun elinde bulunuyor. Milano'da ise, sağ ittifak adayı bu göreve yeniden seçildi. Napoli'de yine sol, Torino ve Cagliari'de ise yine sağ kazandı.

Bu arada, sol hükümetin 4 bakanı, yeni parlamentoya girme başarısını gösteremedi. İçişleri Bakanı Enzo Bianco, Çevre Bakanı Willer Bordon, İletişim Bakanı Salvatore Cardinale ve Maliye Bakanı Ottaviano del Turco çoğunluk sistemine göre aday oldukları bölgelerden seçilemedi.

Katılım düşük oldu

İtalya'da seçimlere katılım oranlarıyla ilgili resmi sonuçlar açıklanırken, 1996'ya göre katılımın daha düşük olduğu ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre, Senato seçimleri için yüzde 81.3, Meclis için de yüzde 81.2 oranında katılım olduğu belirtildi. 1996'da yapılan genel seçimlerde ise bu oran Senato'da yüzde 82.2, Meclis'te yüzde 82.9 idi.

Sandık başlarında uzun kuyruklar oluşması yüzünden halkın 3-4 kez farklı zamanlarda oy kullanmaya gittiği ve sonunda bazılarının oy atmadan geri döndüğü ifade edilirken, organizasyonun kötü olmasından İçişleri Bakanlığı sorumlu tutuldu. Bakan halktan özür diledi

Haider'den dayanışma kutlaması

AVUSTURYA'da aşırı sağcıların doğal lideri konumundaki Jörg Haider, İtalya'da seçimleri önde götüren merkez sağ bloğun Başbakan adayı Silvio Berlusconi'nin henüz kesinleşmeyen zaferini İtalya'ya giderek kutladı. İtalya'da bir maskeli baloya katıldığını söyleyen Haider, balo sonrasında gazetecilerin sorusu üzerine, "Berlusconi'nin kazanması Avrupa için olumlu bir gelişmedir. Ayrıca, yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır" dedi. Gezisinin sadece özel bir ziyaret olduğunu söyleyen Haider'in, Milano'da Berlusconi'nin seçimlerdeki müttefiki aşırı sağcı Umberto Bossi ile görüşeceği de belirtildi.

Avrupa şimdilik beklemede

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Pique, Silvio Berlusconi'yi kutladı. Avrupa Komisyonu Başkanı ve eski İtalya Başbakanı Romano Prodi ise, Berlusconi'nin başbakanlığa seçilmesinin tamamıyla yasal bir süreç olduğunu söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise oy sayım işlemleri tamamlanmadan yorum yapmayacağını söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine ise, İtalya seçimlerini yakından izlediğini bildirdi.

D'Alema kazandı Gori kaybetti

Gallipoli kentinden aday olan eski Başbakan Massimo D'Alema milletvekili olarak seçilmeyi garantiledi. Temiz Eller döneminin ünlü savcısı, Antonio Di Pietro'nun Meclis'e girmeyi başaramadığı kaydediliyor. Fiorentina Kulübü'nün Başkanı Cecchi Gori'nin, bu seçimlerde aday olduğu bölgeyi değiştirmesine rağmen seçilemediği anlaşıldı. Gori, ünlü futbolcu Batistuta'yı satması ve teknik direktör Fatih Terim'in istifasına neden olması yüzünden tepki almıştı.

23 yıl önce