|

Mısır-Gazze sınırı normal bir sınır değil

Mısır Büyükelçisi Dr. Muhammed Alaa Eldin A. Şevki El Hadidi, Mısır'ın “Filistin'e yolaçık” konvoyunu engellediği iddialarına cevap verdi. Hadidi, Gazze halkıyla Hamas arasında fark gördüklerinin altını çizerek, Gazze'nin İsrail işgali altında olduğunu ve dolayısıyla bağımsız bir devlet olmadığını belirtti. Hadidi, bu nedenle Mısır-Gazze sınırının normal bir sınır olmadığını ve Mısır'ın Gazze'ye bir devletmiş gibi davranıp Filistin'i ikiye bölmekten yana olmadıklarını söyledi.

Aynur Yılmaz
00:00 - 21/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 08:39 - 21/01/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Mısır-Gazze sınırı normal bir sınır değil
Mısır-Gazze sınırı normal bir sınır değil

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nda (USAK) düzenlenen konferansta konuşan Mısır Büyükelçisi Dr. Muhammed Alaa Eldin A. Şevki El Hadidi, Refah sınırında “Filistin'e Yolaçık” konvoyunun engellenmesi üzerine çıkan gerginliği ve Türkiye'nin yeni dış politikasının Mısır'a nasıl yansıdığını anlattı.


Hadidi, Refah sınırında yaşanan gerginlikle ilgili şöyle konuştu:


“Bu konvoy ilk değildi. Üçüncü konvoydu... Bundan önceki konvoylardan haberiniz bile olmadı. Çünkü hiçbir sorun olmamıştı... Gerekli izinlerin alınması halinde tüm konvoylar Gazze'ye rahatça geçmişlerdir.”

Mısır'ın bir Muz Cumhuriyeti olmadığını söyleyen Büyükelçi, Mısır'ın Filistin'e konvoy gönderilmesini engellediği yönündeki söylentilerin İsrail'e karşı dört savaş yapan Mısır'ı yaraladığını belirtti. Mısır Büyükelçisi, Mısır'ı Filistin'e yardım etmemekle suçlamanın kabul edilemeyeceğini ifade etti.


TÜRKİYE İLE MISIR'IN ARASINI AÇMAK İSTEYENLER VAR

Hadidi, Türkiye'yle Mısır'ın arasını açmak isteyenlerin bulunduğunu söyleyerek, son dönemde Türkiye'de Mısır'a dönük olarak çok ciddi iddiaların ortaya atıldığını belirtti. Hadidi, bu iddiaların Mısır'da büyük bir infiale yol açtığını sözlerine ekledi. Mısır'ın Türkiye'nin bölgesel etkisinden rahatsız olduğu yönündeki iddialar için Hadidi, "Türkiye'yi oynadığı yapıcı rol dolayısıyla Ortadoğu'ya ve hatta Arap Ligi toplantılarına çağıran bizzat Mısır oldu. Mısır, Türkiye'yi ne kıskanıyor ne de rakip olarak görüyor" şeklinde konuştu.



El Hadidi, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin çok mükemmel olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda çok ciddi anlamda geliştiğine dikkat çeken Hadidi, ancak tüm bu gelişmelere rağmen iki ülke arasında ciddi yanlış anlamalar ve iletişim eksikliğinin varlığından dert yandı. Tüm bunlara karşın iyimser olduğunu söyleyen Hadidi, karamsar olacak bir durum göremediğinin de altını çizdi.

Hadidi, Gazze halkıyla Hamas arasında fark gördüklerinin altını çizerek, Gazze'nin İsrail işgali altında olduğunu ve dolayısıyla bağımsız bir devlet olmadığını belirtti. Hadidi, bu nedenle Mısır-Gazze sınırının normal bir sınır olmadığını ve Mısır'ın Gazze'ye bir devletmiş gibi davranıp Filistin'i ikiye bölmekten yana olmadıklarını söyledi.

14 yıl önce