|

Mısır’ın 27 Mayıs’ı olmasın

Dünya’nın gözü bugün Mısır’da olacak. Cunta idamla yargıladığı Mursi için nihai kararı verecek. "Mursi'ye özgürlük" kampanyası çığ gibi büyürken, batının sessizliği ise tepki çekti. Aktivistler karar öncesi “İdam kararı Mısır’ın 27 Mayıs’ı olmasın” çağrısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 05:05 - 16/06/2015 Salı
Yeni Şafak

“Mursi'ye özgürlük" diyen insan hakları aktivistlerinin www.freemorsi.org internet sitesi üzerinden başlattığı imza kampanyası çığ gibi büyürken, batının sessizliği ise büyük tepki çekiyor. www.freemorsi.org sitesinde yer alan metne bir günde 50 bin kişinin imza attı. 'Freemorsi' etiketiyle 100 bine yakın tweet atıldı.



MURSİ'YE ÖZGÜRLÜK


Dünya genelinde onbinlerce insan site üzerinden Mursi hükümetinin, yaşam hakkına el konmak istenmesine tepki gösteriyor. Gazeteci Kemal Öztürk, “FreeMorsi sitesi üzerinden herkesin imzalayabileceği demokrasi ve millet iradesine ve insan haklarına vurgu yapan kısa bir metin koyduk. 1 gün içinde 50 bin kişi imza attı. Sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Sadece Türkiye'de değil dünya listesinde de üst sıralara yerleşti" diye konuştu. Gazeteci Hilal Kaplan ise, “Avrupa ve Amerika darbeyi bir demokrasi süreci gibi yansıtmaya çalıştı. Hem buna dikkat çekmek hem de Mursi'nin yalnız olmadığını hissettirmek istedik. Umarım kampanya bir karşılık bulur ve Mısır, 27 Mayıs'ta yaşadığımız gibi bir süreç yaşamaz" diye konuştu.



SÖMÜRGE KUKLASI OLUR


“İdam kararının düşüncesi bile insanın kanını donduruyor" diyen Yönetmen Kutluğ Ataman, idamın her türlüsüne karşı olduğunu söyledi. Siyasi idamların bölgede demokrasinin gelişmesine zarar vereceğini anlatan Ataman, “Bu ülkeleri daha da güçlü bir şekilde sömürgeci güçlerin kuklası yapar. Bu idam gerçekleşirse kanımca Batı'nın ikiyüzlülüğü daha da ortaya çıkacaktır. Sadece Mısır'da değil tüm bölgede insana saygısızlık yapılmış olacaktır. Umarım böyle bir şey gerçekleşmez" dedi.



Batı ikiyüzlü davranıyor


Ortadoğu'da devleti yönetenleri asmanın gelenek haline geldiğini belirten Gazeteci Muhsin Kızılkaya, bu durumun son bulması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin de benzer süreçten geçtiğini hatırlatan Kızılkaya, “Adnan Menderes'in idamından sonra bilinçaltına bir kin yerleşti. Toplumun çektiği birçok sancı bu idamın eseridir. Avrupa kendi ülkelerinde başbakan asmaz iken Ortadoğu'da böyle hadiseler olduğunda karşı durmaması anlaşılır bir şey değil. Eğer yaşananlara karşı çıkmıyorsanız kendi ülkelerinizde de bu tarz olaylara ses çıkarmamanız gerekiyor" dedi. Kızılkaya, “Batı'nın uzun süredir terk ettiği bir geleneği Ortadoğu da hala var olmasına şiddetle karşı çıkmıyorsanız bunu içselleştiriyorsunuz demektir. Darbe şiddeti paylaştığınız anlamına gelir. Bu ikiyüzlülüğün dik alasıdır" ifadelerini kullandı.



İdam kararına direnmeliyiz


Mursi'nin idamının 21. yüzyıl dünya düzenini derinden etkileyeceğini aktaran yazar Haşmet Babaoğlu “Zaten Sisi Mısır'ını Batı'nın yeni 'Model ülkesi' olarak görüyorum. Darbe ve yeni başkent planlarıyla Mursi'nin idamı birbirine bağlantılı. Şiddetle bu idama direnmek zorundayız. Mursi idam edilirse çok öfkeleneceğim ve bu öfkem yıllarca dinmeyecek" dedi. Mursi'ye karşı yargısız infaz yapıldığını anlatan Aktivist Avukat Gülden Sönmez ise, “Darbenin olduğu andan itibaren bir nevi ağır suçlar dizisi Mursi'ye karşı işlenmiştir. Sözde yargılanan, gerçekte infazı ve yok edilmesi hedefleyen bir süreç işletiliyor. Amaç ise Mursi ile beraber bölgede adalet ve özgürlük isteyen kitlelerin umutlarını yok etmek. Mursi, özgürlük ve adaletin sembolü. Eğer insan haklarından, hukuktan ve özgürlükten bahsedeceksek Mursi ve hapiste tutulan mağdurların serbest bırakılması gerekiyor" diye konuştu.



Üç dilde Mursi'ye destek çağrısı


Aktivistler haklarındaki idam kararına ilişkin nihai açıklama 16 Haziran'a ertelenen Mursi ve 121 arkadaşına destek için "Freemorsi.org" isimli site kurdu. Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bir fotoğrafının siyah zemin üzerinde yer aldığı sitede, Mursi ve arkadaşlarının idamını engellemek için destek çağrısı yapan Türkçe, Arapça ve İngilizce hazırlanmış metne yer verildi. Metinde şu ifadeler yer aldı: " Demokrasiye inanan herkes için utanç verici bir durum. Özgürlük ve adalet isteyen halkların umudu kırıldı. Mısır zindanları, Apartheid zindanlarından farksızdır. Bir halkın iradesini, bir diktatörün ihtirasına ve karanlık zindanlara terk edemeyiz."






#mursi
#mısır darbesi
#rabia
9 yıl önce