|

Mr. İşkence

Her satırından kan damlayan işkence raporu karşısında yüzü kızarmayan CIA Başkanı Brennan, onlarca esirin hayatını zindana çeviren barbarlık yöntemlerini savundu. Pişkinlikte sınır tanımayan Brennan, insanlık dışı uygulamaların istihbarat toplamada işe yaradığını iddia etti. Rapor ise Brennan’ın yalanlarını ortaya döken kanıtlarla dolu.

Yeni Şafak
04:00 - 13/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:23 - 12/12/2014 Cuma
Yeni Şafak

CIA Başkanı John Brennan, örgütün yakın döneme dair işkence haritasını çıkaran Senato İstihbarat Komitesi’nin hazırladığı rapor karşısında utanmak bir yana adeta şov yaptı. Beyaz Saray Terörle Mücadele Danışmanı olduğu dönemde insansız hava araçlarıyla (İHA-Drone) saldırılacak kişilerin listesini ABD Başkanı Barack Obama’ya veren kişi olarak tanınan ve bu nedenle kendisine “Mr. Drone” lakabı takılan Brennan, bırakın eleştirileri dikkate almayı aksine işkence yöntemlerinin “gerekliliğini” savunarak pişkinlikte sınırı aştı. Raporun yayımlanmasının ardından Senato oturumuna katılan Brennan, kurumun kurallara aykırı bazı “iğrenç” yöntemler kullandığını, bazı çalışanlarının yetkilerini aştığını itiraf etse de “eli kanlı” örgüte toz kondurmadı. 


‘YARARLI OLDU’ YALANI

ABD’nin yanı sıra dünya kamuoyunda büyük yankı uyandıran işkence iddialarını cevaplayan Brennan, “Geliştirilmiş Sorgulama Teknikleri’nin 11 Eylül saldırılarının ardından terör şüphelilerinden istihbarat toplamda büyük fayda sağladığı” yalanına sarıldı. Sorguda kendilerinden istenenleri yaptıklarını söyleyen Brennan, raporun açıklanmasını “sırların ifşa edilmesi” olarak yorumladı. CIA Başkanı ayrıca, vahşet dolu sorgulama tekniklerinin, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in yakalanıp öldürülmesini sağlayıp sağlamadığının bilinemeyeceğini öne sürdü. 


İngiltere’den raporda  düzeltme ricası

İngiltere Başbakanlığı, ABD Senatosu’nun CIA işkence raporunu yayımlamadan önce İngiliz istihbaratçıların raporun içeriğine ilişkin ABD’li mevkidaşlarıyla görüştüğünü bildirdi. İngiltere Başbakanlığı kaynaklarının İngiliz basınına verdiği bilgiye göre, “sadece ulusal güvenlik gerekçesiyle” raporun metninde düzeltme yapılmasına ilişkin İngiliz istihbarat kuruluşlarının ABD’li yetkililerle görüştüğü belirtildi. ABD’de 6 bin sayfalık raporun kamuoyuyla paylaşılan 500 sayfalık özet kısmında İngiliz istihbarat kuruluşlarının CIA operasyonlardaki bağlantısından bahsedilmiyor. 


 


Amerikalıların yarısı programı onaylıyor

2002-2008 yılları arasında suda boğulma hissi verme (waterboarding), duvarlama (tutuklunun tekrar tekrar duvara çarpılması), uykusuz bırakma, rektal besleme, dayak, köpekli saldırı ve cinsel şiddetin de aralarında bulunduğu çok sayıda yönteme maruz kalan mahkumlar yıllar geçse de yaşadıklarını üzerlerinden atamazken, Amerikan halkının ise CIA’nın kan donduran sorgulama teknikleri konusunda kafası karışık. Irak’taki Ebu Gureyb hapishanesinde uygulanan işkencelerle ilgili olarak 2005’te Gallup tarafından yapılan bir ankette Amerikalıların yüzde 38’i, “ABD’ye yönelik gelecekte olması muhtemel bir saldırıya karşı şüphelilere işkence yapılmasını” onaylayan görüş bildirmişti. Aynı hafta Newsweek’in benzer bir anketinde ise “evet” diyenlerin oranı yüzde 58’di. Geçtiğimiz gün CIA’nın işkence sabıkasını ortaya koyan raporun açıklanmasından sonra Rasmussen Reports tarafından yapılan bir ankette ise, örgütün 11 Eylül sonrası şüpheli gördüğü insanlara işkence yapmasına destek verenlerin oranı yüzde 47 çıktı. Yöntemlere şiddetle karşı çıkanlar ise yüzde 33’te kaldı.


Feinstein yalanları hatırlattı

Yalanlarla dolu konuşmasında pişmanlık emaresini göstermeyen Brennan’a cevap, raporu hazırlayan Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein’dan geldi. Brennan, tarihi gerçekleri çarptırmaya devam ederken, Feinstein ise Twitter hesabında, Brennan’ın “bilinemez” dediği bilgilerin raporda yer aldığını ifade etti ve Bin Ladin’in yakalanmasında Genişletilmiş Sorgu Teknikleri’nin hiçbir işe yaramadığını bir kez daha hatırlattı. Bazı Demokrat Partililer, 2002-2003 yılları arasındaki yetkilerinden dolayı Brennan’ın istifa etmesini istiyor. Beyaz Saray Terörle Mücadele Danışmanı iken 2013’te CIA Başkanı olan Brennan, Obama’nın koruduğu bir isim. Obama’nın skandal rapora ilişkin “geçmişe değil de geleceğe bakalım” şeklindeki sözleri de CIA’nın yaptığı vahşetin yanına kâr kalacağının bir sinyali olarak görülüyor. 

#cia
#işkence
#john brennan
#abd
9 yıl önce