|

Mücahitlerin zaferi

Körfez Savaşı'ndan sonra dünyanın gördüğü en şiddetli bombardımanla Çeçenistan'ı yoketmeye çalışan Rusya, ele geçirdiği bölgeleri teker teker kaybetmeye başladı.

.
00:00 - 4/01/2000 Salı
Güncelleme: 15:37 - 30/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Mücahitlerin zaferi
Mücahitlerin zaferi

Çeçen yetkili Movladi Udugov, Grozni'nin güneybatısındaki Alkanyurt, Alkankale, Kulari ve Krasnopartizanski'yi dün geri aldıklarını duyurdu.

Çatışmalarda 140 ila 200 Rus askerinin öldürüldüğünü ve kendilerinin sadece 3 kayıp verdiğini kaydeden Udugov, bu 4 bölgenin geri alınmasının, Ruslar tarafından birkaç gün önce öldüğü açıklanan Arbi Barayev komutasındaki bir birlik tarafından sağlandığını söyledi. Grozni'de yüzlerce yaralı Rus askeri bulunuyor.

MOSKOVA- Körfez Savaşı'ndan sonra dünyanın gördüğü en şiddetli bombardımanla Çeçenistan'ı yoketmeye çalışan Rusya, ele geçirdiği bazı bölgeleri teker teker kaybetmeye başladı. Çeçen savaşçılar, başkent Grozni yakınlarında Ruslar'ın eline geçen 4 bölgeyi geri aldıklarını açıkladılar. Çeçen yetkili Movladi Udugov, AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, Grozni'nin 10 kilometre kadar güneybatısındaki Alkanyurt, Alkankale, Kulari ve Krasnopartizanski'yi dün geri aldıklarını, çatışmalarda 140 ila 200 Rus askerinin öldürüldüğünü ve kendilerinin sadece 3 kayıp verdiğini kaydetti. Udugov, bu 4 bölgenin geri alınmasının, Ruslar tarafından birkaç gün önce öldüğü açıklanan komutan Arbi Barayev tarafından komuta edilen bir operasyonla sağlandığını söyledi. Çeçen mücahitlerin İnternet sayfasında yayınlanan haberlerde ise, dünkü çatışmaların özelikle Grozni'nin güneybatısındaki Hankale civarında yoğunlaştığı belirtildi.

'Grozni'nin içinde onlarca yaralı Rus askeri var'

Rus savaş uçakları ve topçu birlikleri, Çeçenistan'ın özellikle güneydeki dağlık kesimlerini vurmayı dün de sürdürdü. Rus askeri sözcüsü Binbaşı Aleksandır Diyardiyev, önceki günden beri, Çeçen gruplar için stratejik yerlerden biri olan Karaçay bölgesine hava saldırıları düzenlendiğini söyledi. Rus birliklerinin Mozdok'taki karargahından yapılan açıklamaya göre, Çeçen tarafının önceki gün ve dünkü çatışmalarda 30 kişi kaybettiği ileri sürülürken, Rus tarafının kayıpları 2 ölü, 6 yaralı olarak verildi. Ancak, Rus ORT televizyonuna açıklama yapan askeri doktor Olge Zayev, Rus ordusunun en alt seviyede kayıp verdiğine ilişkin açıklamalarının tersine, Grozni içinde ve civarında yüzlerce yaralı Rus askeri gördüğünü söyledi. Dağıstan'da 6 araçlık Rus askeri konvoyunun geçtiği bir yolda bomba patladı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Çeçen Dışişleri Bakanı: Yeltsin'in istifası planlanmıştı

Rusya'da yönetimin değişmesi konusunda açıklamada bulunan Çeçenistan Dışişleri Bakanı İlyas Ahmedov, Boris Yeltsin'in devlet başkanlığından istifası ile ilgili olarak "Yeltsin'in istifası planlanmıştı" dedi. Ahmedov, "Başbakan Vladimir Putin'in Devlet Başkanı Vekili tayin edilmesi, Çeçenistan olaylarına bir değişiklik getirmeyecek. Çünkü, Putin yönetime gelir gelmez, Çeçenistan ile ilgilenen görevlilerin başına bir grup KGB generalarini getirdi" dedi. Yeltsin'in göreve ilk atadığı gün halefi olarak gösterdiği Putin'in, Rusya'daki devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Çeçenistan sorununu kendilerinin istedikleri doğrultuda halletmeyi planladığını söyleyen Ahmedov ayrıca, "Yeltsin'in istifası, devlet başkanlığı seçimleri öncesi çizilen planın bir parçasıdır" diye konuştu.


24 yıl önce