|

Musul halkı kepenk kapattı

Irak'ın Musul kentinde, taleplerinin karşılanmamasını protesto eden halk bir günlük kepenk kapattı.

Aa
00:00 - 22/01/2013 Salı
Güncelleme: 11:11 - 22/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Musul halkı kepenk kapattı
Musul halkı kepenk kapattı

Irak'ta hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Musul'da talepleri yerine getirilmeyen halk hükümeti protesto etmek amacıyla iş yerlerini 1 günlüğüne kapattı. Kent merkezindeki Lebiral meydanında toplanan Musullular, yaptıkları basın açıklamasında, talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.   

Açıklamada, halkın taleplerini takip etmek amacıyla bir komitenin oluşturulduğu, komitenin vatandaşların talep ve sorunlarını takip edeceği kaydedildi. Kentin güvenliğinin sağlanması için şehir çevresinde yeni bir güvenlik kalkanının oluşturulacağına işaret edilen açıklamada, yerel polisin de asayişi sağlayacağı belirtildi. 

Açıklamada ayrıca Irak Yönetiminin, Musul halkının yazılı olarak ilettiği taleplerini cevaplandırmadığı, durumu incelemek için hiçbir denetim mekanizmasının oluşturulmadığı kaydedildi.

Maliki'den kurtuluncaya kadar devam

Lebiral meydanında toplanan eylemcilerin sözcüsü Ganım el Abd, yapılan eylem nedeniyle Musul'da bütün iş yerlerinin kapalı olduğunu söyledi. Protesto eylemini bazı siyasi kuruluş ve sendikaların desteklediğini, destek verenler arasında öğretmenler derneği ve bazı milletvekillerinin de bulunduğunu dile getiren El Abd, hükümetin, taleplerini yerine getirinceye kadar sivil itaatsizlik eylemlerine devam edeceklerini vurguladı. 

Protestoya katılanlardan Ömer İbrahim Mutaz, ''Maliki'den kurtuluncaya kadar'' protesto eylemlerine devam edeceklerini vurgulayarak, ''Eylemlere destek veren bütün halka selam olsun, ben de bu sabah dükkanımı açmadım. Bu hepimizin görevidir. Bağdat hükümetinin uygulamaya çalıştığı diktatörlük rejiminden vazgeçmesi için protestolara devam etmeliyiz" diye konuştu. 

Irak'ta haftalardır yapılan hükümet aleyhtarı gösterilerde vatandaşlar, hapishanelerde bulunan hükümlülerin serbest bırakılması, mezhep temelli ayrımcı politikalara son verilmesi ve özellikle terörle mücadele yasasının yeniden düzenlemesi gibi talepleri dillendiriyor. 

11 yıl önce