|

Netanyahu'dan İran'a tehdit: Son kutlamanız olabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’dan gelen “ABD bize saldırırsa biz de Tel Aviv ve Hayfa’yı yer yüzünden sileriz.” açıklamasına tepki göstererek, “İran, Tel Aviv ve Hayfa’yı yok etmeyi deneme hatasını yaparsa bu onların kutladığı devrimin son yıl dönümü olabilir.” dedi.

Yeni Şafak
22:30 - 11/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 12:09 - 12/02/2019 Salı
AA
İİran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu
İİran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

İran Devrim Muhafızlarından bir komutanın İsrail’i hedef aldığı sözlerine Başbakan Netanyahu yaptığı kısa açıklamayla karşılık verdi.

İran’dan gelen tehditleri göz ardı etmediğini ancak bu tehditlerden de korkmadığını söyleyen Netanyahu, “
Eğer bu rejim (İran) Tel Aviv ve Hayfa’yı yok etmeyi deneme hatasını yaparsa ki bunu başaramaz ama bu onların kutladığı devrimin son yıl dönümü olabilir. Bunu hesaba katmalılar
” ifadelerini kullandı.
Devrim Muhafızları Komutanlarından Yadullah Cavani, bugün İran resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, “
ABD bize saldırırsa, biz de Tel Aviv ve Hafya’yı haritadan sileriz.
” açıklamasını yapmıştı.

ABD'den de aynı tepki: Çok fazla yıl dönümünüz kalmadı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Beyaz Saray'ın Twitter hesabından paylaşılan video mesajında İran yönetimini açıktan tehdit etti.

İran'ın kendi halkını ve bölgesindeki ülkeleri "terörize" ettiğini savunan Bolton, "İran, kürenin her yerindeki insanların gözünü korkutmak için hala nükleer silahlar elde etme peşinde." değerlendirmesinde bulundu.

Yaklaşık 1 dakikalık videoda İran'ın Suriye, Irak, Yemen ve Orta Doğu'da "uluslararası terörizmin ana finansörü olmayı sürdürdüğünü" iddia eden Bolton, Tahran'ın amaçlarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bolton, "Belki de en kötüsü İran halkı ciddi sıkıntı çekiyor, işsizlik oranı rekor seviyelerde, enflasyon tüm zamanların en üst seviyesinde ve İran yerel parası yerlerde sürünüyor. Bundan sonra kutlayacak çok fazla yıl dönümünüzün kaldığını sanmıyorum." ifadesini kullandı.

İranlılar devrimi kutluyor

İranlılar, Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliğinde gerçekleşen ve 11 Şubat 1979'da Muhammed Rıza Şah Pehlevi iktidarının devrilmesiyle sonuçlanan devrimin 40'ıncı yıl dönümünü, "Şafakta 10 Gün" etkinlikleriyle andı.

  • Devrimden 9 ay sonra gerçekleşen elçilik işgali nedeniyle başlayan ABD ambargoları, 14 Temmuz 2015'te imzalanan ve 16 Ocak 2016'da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma ile bir süre kalksa da ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan çekilmesi ve 7 Ağustos ile 5 Kasım 2018'de yaptırımları iki aşamalı olarak yeniden devreye koyması nedeniyle İran, devrimin 40'ıncı yılına da ambargoların gölgesinde girdi.

ABD anlaşmadan çekildi

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz 2015’te Avusturya'nın başkenti Viyana’da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

İki aşamalı yaptırımların ilki 7 Ağustos'ta, ikincisi ise 5 Kasım'da devreye girmişti.

#ABD
#İsrail
#İran
5 yıl önce