|

Kerkük diken üstünde

ABD, Irak merkezi yönetimi ve IKYB, Peşmerge’yi DEAŞ’la mücadele bahanesiyle yeniden Kerkük’e sokmak istiyor. Kerkük’te Türkmenlere yönelik saldırı da artış gösteriyor. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük’te yeni bir Peşmerge işgaline sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Talha Menteş
04:00 - 11/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:27 - 11/02/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi
Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi

2017 yılında düzenlenen korsan bağımsızlık referandumunun ardından Peşmerge işgalinden kurtarılan Kerkük, yeniden derin bir kaosa doğru sürükleniyor.

ABD, Irak merkezi hükümeti (Bağdat) ve Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (Erbil) DEAŞ’la mücadele bahanesiyle, 2017’de Kerkük’ten kaçan Peşmerge’yi yeniden kente sokmaya hazırlanıyor. Müşterek DEAŞ’la Mücadele Birimi adı altında kurulacak 10 bin kişilik güçte en az bin Peşmerge’nin bulunacağı açıklandı. Irak Genelkurmay Başkanı Osman el-Ganimi de sözkonusu planı doğruladı. Kerkük’teki kirli plan bununla da sınırlı kalmıyor.

Türkmenlere yönelik saldırılar da 2015 öncesini hatırlatır düzeyde artış gösterdi. Son 1 ay içerisinde çok sayıda Türkmen kamu görevlisi saldırıların hedefi oldu. Türkmenler Kerkük’te hayata geçirilmeye çalışılan kirli plana tepkili.

Yaşananları Yeni Şafak’a anlatan Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük’te yeni bir Peşmerge işgaline sessiz kalmayacaklarını söyledi. Peşmerge tarafından 15 yıl boyunca yüzlerce Türkmen’in katledildiği, kaçırıldığı ve işkenceye maruz kaldığını belirten Mehdi, “Bu tahakküm ve işgal girişimine yaşlısı, genci, kadını ve erkeği ile tüm Türkmenler var gücüyle direnecektir” dedi.

TÜRKİYE BİZİ KURTARSIN

Mehdi şunları söyledi:

  • “Kerkük’te 2003’den 2017’ye kadar Kürt yönetiminin hakimiyeti vardı. Birçok insanımız kenti terk etmeye zorlandı. 2017’de referandum krizinin ardından Bağdat müdahale etmiş ve burada bir düzen kurulmuştu. Ancak Başbakanlığa Adil Abdülmehdi gelince işler değişti. Barzani ile yakın ilişki içinde olan Mehdi’nin de desteğiyle Peşmerge’nin Kerkük’e dönmesi için çeşitli oyunlar oynuyorlar. Merkezi hükümet, ABD ve Şii’lerle anlaştı. Buraya intikam için gelecekler. Türkmenleri Kerkük’te zor günler bekliyor. Türkiye’den destek bekliyoruz. Türkiye Kürt yönetimi ve İran’a karşı bize destek sağlamazsa biz burada yaşayamayız. Türkiye bizim varlığımızı korumak istiyor ve bizi düşünüyorsa acilen önlem alınmalı. DEAŞ nedeniyle 250 bin insanımız zaten göçtü. Bu göç daha da artabilir. Türkiye Irak’ın imarı için 5 milyar kredi verecekmiş. En azından bir kısmı Türkmenler için kullanılsa, köylerimizi ayağa kaldırsak? Üzerimizdeki siyasi, askeri, ekonomik baskının kalkması için Türkiye’ye acil ihtiyacımız var.”
#​ABD
#Irak
#Ali Mehdi
#Kerkük
5 yıl önce