|

Nobel barışı hapse girdi

2010 Nobel Barış Ödülü, Çin'de cezaevinde tutulan muhalif politikacı Liu Şiaobo'ya verildi. Liu, 'İnsan hakları konusunda şiddet içermeyen mücadelesi' ile bu ödüle layık görülürken, Çin yönetimi Norveç'i sert dille kınadı. Hapisteki Liu ise ödülü aldığından hala habersiz

Dış Haberler
00:00 - 9/10/2010 Cumartesi
Güncelleme: 02:08 - 9/10/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Nobel barışı hapse girdi
Nobel barışı hapse girdi

Çin'de geniş kapsamlı reformları savunan ve bu içerikte yazdığı yazılardan dolayı geçen aralık ayında 11 yıl hapis cezasına çarptırılan Çinli Liu Şiaobo, 2010 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu. Halen cezaevinde bulunan Liu Şiaobo'nun bu ödüle layık görülmesine neden olarak, 'Çin'de insan hakları konusunda şiddet içermeyen uzun zamanlı mücadelesi' gösterildi. Nobel Barış Ödülü'ne geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Barack Obama layık görülmüş, komitenin bu kararı büyük tepki görmüştü.

ONUN HENÜZ HABERİ YOK

Dünya Liu'ya verilen ödülü konuşurken, o barış ödülüne layık görüldüğünü hala bilmiyor. Karısı bugün kendisini ziyaret ettiğinde, ödül aldığını söyleyecek. 54 yaşında olan edebiyat profesörü Liu Şiaobo'nun 1989'da Tiananmen Meydanı'ndaki protesto gösterilerine de katıldığı, bu nedenle de o dönemde hapiste kaldığı açıklandı. ABD Başkanı Obama ve Hindistan'dan açıklamada bulunan Tibet'in lideri Dalay Lama, destek verdiği Liu'nun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

FRANSA'DAN DESTEK GELDİ

Fransa da, 2010 Nobel Barış Ödülü'nün Çin'de geniş kapsamlı reformları savunan Liu Şiaobo'ya verilmesinden dolayı memnuniyetini dile getirirken, yazarın serbest bırakılmasını istedi. Fransız sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler, ödülün Şiaobo'ya verilmesini, Çin'de ifade özgürlüğünü sağlama yönündeki çabalara önemli bir "tarihi destek" olarak niteledi.



14 yıl önce