|

Dünyadan 'nükleer' tepkisi

ABD ve Rusya, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinden endişe duyduklarını açıkladı ve konuyu BM'ye taşıyacaklarını duyurdu.

Yeni Şafak
14:47 - 9/09/2016 Cuma
Güncelleme: 14:55 - 9/09/2016 Cuma
AA

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin, nükleer denemeleri konusunda endişe duyduklarını belirtti.



Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Kuzey Kore'nin nükleer denemesinden dolayı herkes endişe duyuyor. Hala tam olarak ne olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. ABD Başkanı Barack Obama gerekli açıklamayı yapacak ve biz bu konuyu kesinlikle BM'ye taşıyacağız" ifadelerini kullandı.



Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise "Kuzey Kore'nin nükleer denemesi hakkında çok endişeliyiz. Kuzey Kore hakkında BM Güvenlik Konseyi kararı alınmalı ve bu mesajı güçlü bir şekilde iletiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.



Kuzey Kore'nin onaylaması halinde gerçekleştirdiği nükleer deneme, bu yıl ikinci 2006'den beri ise beşinci denemesi oldu.



Kuzey Kore, dün gece, nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı.


  • Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, Kuzey Kore'yi, nükleer denemeler konusunda BM Güvenlik Konseyi ve ajansın ilgili kararlarını uygulamaya davet etti.
  • Amano, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore Cumhuriyeti'nin onaylaması halinde gerçekleştirdiği nükleer denemenin bu yıl ikinci, 2006'den beri ise beşinci denemesi olduğunu belirtti.
  • Nükleer denemelerin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali olduğunu ve uluslararası toplumun talepleriyle uyuşmadığını vurgulayan Amano, "Nükleer denemeler, vahim ve üzücü bir harakettir." ifadesini kullandı.
  • BM Güvenlik Konseyi'nin 2270 sayılı kararıyla Kuzey Kore'nin 6 Ocak 2016'da gerçekleştirdiği nükleer denemenin güçlü bir şekilde kınandığını hatırlatan Amano, kararla Kuzey Kore'nin bir daha nükleer deneme yapmayacağını, bütün denemeleri yasaklayacağını ve var olan programını ise bırakacağını teyit ettiğine dikkati çekti. Amano, "Kuzey Kore'yi, BM Güvenlik Konseyi ve UAEA'nin ilgili kararlarına tamamen uygulamaya davet ediyorum." çağrısında bulundu.
  • Amano, ajansın Kuzey Kore'nin nükleer sorununu yakından takip etmeye devam ettiğine değinerek, siyasal uzlaşıya ulaşılması halinde denetim vasıtasıyla barışçıl çözüme katkı sunmaya hazır olduklarına yineledi.
İnigltere ve Avustralya'dan tepki


İngiltere ve Avustralya, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadı.



İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin kuruluşunun 68. yıl dönümünde gerçekleştirilen ve depreme neden olan denemeyi, "provokasyon" olarak tanımladı.



Denemenin BM Güvenlik Konseyi kararlarını alenen ihlal ettiğini, aynı zamanda bölgesel barış ve istikrara da tehdit oluşturduğunu vurgulayan Johnson, "Bu tür gereksiz bir provokasyonu en şiddetli şekilde kınıyoruz." dedi.




Fransa, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini şiddetle kınadı ve uluslararası topluma bu provokasyon karşısında birleşme çağrısında bulundu.



Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin 5. nükleer denemesi şiddetle kınanırken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de harekete geçme çağrısında bulunuldu.






Güney Kore ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.



Kuzey Kore, ilk yer altı nükleer denemesini 2006'nın ekim ayında yapmış Punggye-ri tesisinde yapılan testte zenginleştirilmiş uranyum yerine plütonyum kullanılmıştı.



Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini 6 Ocak'ta yapmış, minyatür bir hidrojen bombasının başarıyla denendiğini duyurmuştu.



Kuzey Kore'nin Ekim 2006'da yaptığı nükleer denemenin ardından 4,3, Mayıs 2009'da gerçekleştirdiği nükleer denemeden sonra 4,7, Şubat 2013 ve Ocak 2016'dakinin peşinden 5,1 şiddetinde sarsıntılar kaydedilmişti. Sarsıntıların sismik olmayan bir gelişmeden kaynaklandığı belirlenmişti.







#Kuzey Kore
#ABD
#Rusya
8 yıl önce