|

Kuzey Kore en büyük nükleer testini gerçekleştirdi

Kuzey Kore, test alanı olarak bilinen bölgede meydana gelen sismik sarsıntının ardından, bugün beşinci ve en büyük nükleer testin gerçekleştiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak
08:57 - 9/09/2016 Friday
Güncelleme: 09:22 - 9/09/2016 Friday
Reuters

Kuzey Kore devlet televizyonu tarafından yapılan açıklamada, ülkenin artık balistik füzelere nükleer başlık takma kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Ayrıca test sırasında herhangi bir sızıntı olmadığı ve çevreye bir zarar verilmediği belirtildi.



Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin ofisi tarafından yapılan açıklamada da olayın bir nükleer test olduğu belirtildi.



Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda 10 kilometre derinlikte 5,3 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.



Park, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un dünya liderlerinin nükleer silahları terk etmesine dair çağrılarına "delice bir umursamazlık" gösterdiğini belirtti.



G20 sırasında 3 füze fırlatıldı


Kuzey Kore, dördüncü nükleer testini Ocak ayında gerçekleştirmesinin ardından Birleşmiş Milletler'in ağır yaptırımlarına rağmen füze denemeleri yapmıştı. Kuzey Kore, ABD Başkanı Barack Obama ve diğer dünya liderlerinin katıldığı Çin'deki G20 zirvesi sırasında Pazartesi günü üç adet orta menzilli füze fırlatmıştı.



Obama, nükleer deneme sonrası Park ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile daha önce planlanmamış toplantılar yaparak, Washington'un uluslararası toplumu Pyongyang'a yönelik yaptırımlar konusunda ısrarlı olmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.



  • Japonya'ya büyük tehdit
  • Japonya'da sismik aktiviteyi bir nükleer test olarak açıkladı. Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada bunun büyük ihtimalle bir hidrojen bombası olmadığını söylese de Pyongyang rejiminin taşınabilir balistik füze teknolojisinin Japonya'ya büyük tehdit oluşturduğunu belirtti.
  • Kuzey Kore'nin bu nükleer denemesi 1948 yılında bir cumhuriyet olarak kurulmasının yıl dönümüne denk geliyor.













#Kuzey Kore
#Nükleer Test
8 years ago