|

Obama: Türkiye'yi o listeden çıkarın

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kongre ve Beyaz Saray'a bağlı olan Uluslararası Dini Özgürlükler Komisuyonu'nca (USCIRF) hazırlanan '2012 Dünyada Dini Özgürlükler Raporu'nda, Türkiye'nin 'özel kaygı uyandıran ülkeler' listesinden çıkarılmasını istediği ancak başarılı olamadığı ortaya çıktı.

00:00 - 23/03/2012 Cuma
Güncelleme: 10:22 - 23/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
Obama: Türkiye'yi o listeden çıkarın
Obama: Türkiye'yi o listeden çıkarın

Dünyada dini koşulları takip etmek ve ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanlığı ile ABD Kongresi'ne rapor sunmakla yükümlü olan USCIRF'ın dün yayımlanan raporunda, Türkiye 'özel kaygı uyandıran ülkeler' listesinde yer aldı. Başkan Obama'nın son anda devreye girmesine rağmen, Türkiye'nin listede yer almasını destekleyen ülkelerin baskısı sonucunda listede bir değişiklik yaşanmadı.


Milliyet'in haberine göre, dokuz kişiden oluşan komisyonun üyesi Nina Shea, National Review Online sitesine verdiği bilgide, “Obama tarafından komisyona atanan bir üyenin rapor yayımlanmadan önce Dışişleri Bakanlığı'na bilgilendirmede bulunduğunu ve Türkiye'nin listede yer alacağını ilettiğini” ifade etti. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, danışmanlarından Michael Posner'a talimat vererek, Türkiye'nin listede yer alması için oy kullanan komisyon üyesi Don Argue'nin kararını değiştirmesi için ikna edilmesini istedi. Ancak Shea ve diğer komisyon üyelerinin baskısı sonucu, liste değişmeden yayımlandı.


Shea, Türkiye'nin neden “kara listeye” alındığını hakkında şu açıklamayı yaptı: “NATO üyesi olan ve Arap Baharı'nın yaşandığı ülkeler için demokrasi modeli olarak gösterilen Türkiye, ilk kez bu listede yer aldı. Bu bazılarını şaşırtabilir. Türkiye'de dini azınlıkların yok olmasıyla sonuçlanabilecek görülmemiş incelikte düzenlemeler yapılıyor. Türkiye'nin listede yer alması için oyumu kullanacakken, adını açıklamak istemeyen bir Hristiyan dini liderin bana yaklaşarak, 'Türkiye'de soyumuz tükeniyor' dediğini unutamıyorum.”


Dışişleri Bakanlığı'ndan 'tutarsız' yorumu

Dışişleri Bakanlığı ise USCIRF'ın raporuna tepki gösterdi ve raporun Bakanlık tarafından hazırlanan dini özgürlük ve insan haklarıyla ilgili raporlarıyla çeliştiği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Bağımsız bir kuruluş tarafından hazırlanan bu rapor, çeşitli çıkar gruplarının temsilciliğini yapan siyasetçiler tarafından hazırlanmıştır” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Avrupa'da İslam karşıtlığına dayanan eylemler meydana gelirken, bu eylemlerin ele alınmayarak raporun tek bir dine odaklanması, tutarsız bir belge olduğunu gösteriyor” dedi.

12 yıl önce