|

Obama'nın kabinesi şekilleniyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın ikinci dönem kabinesi bugünkü yeni gelişmelerle biraz daha netleşti.

Aa
00:00 - 10/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 08:12 - 10/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Obama'nın kabinesi şekilleniyor
Obama'nın kabinesi şekilleniyor

Çalışma Bakanı Hilda Solis istifa ettiğini açıklarken, Adalet Bakanı, Sağlık Bakanı ve Gazi İşleri Bakanı'nın ise görevlerine devam edeceği belirtildi.

Solis istifasını böyle açıkladı

ABD'nin ilk Latin kökenli Çalışma Bakanı olan Solis, istifa kararını bugün yaptığı bir yazılı açıklamayla duyurdu.

Solis açıklamasında, "Ailem ve yakın dostlarımla uzun görüşmelerim sonucunda, yeni bir geleceğe başlamaya ve bana ilham veren ve hayatımı şekillendiren insanlar ve mekanlara geri dönmeye karar verdim. Bakanlığı bırakmak hayatta bugüne kadar verdiğim en zor kararlardan biri oldu. İşçi bir ailenin çocuğu ve büyük bir federal kurumun başındaki ilk Latin kökenli kişi olarak hizmet etmek benim için inanılmaz bir onurdu" ifadelerini kullandı.

Başkan Obama'nın çok cesur adımları sayesinde milyonlarca Amerikalı'nın tekrar istihdama kavuştuğunu ifade eden Solis, daha yapacak çok iş olduğunu, ancak ülkenin toparlanma yoluna girdiğini ve orta sınıf Amerikalıların, Obama'nın yanlarında olduğunu bildiğini belirtti. "Birlikte olağanüstü işler başardık ve ülkedeki işçi ailelerinin yararına yaptığımız çalışmalardan çok gurur duyuyorum" diyen Solis, açıklamasında, bakanlığı döneminde hayata geçirdikleri icraatlardan örnekler verdi.

Başkan Obama da yazılı açıklamasında, Solis'in hizmetlerini överek, onun, işçi ailelerinin yorulmak bilmez bir savunucusu olduğunu kaydetti.

Son 4 yıl içerisinde ekonomik krizin atlatılması ve orta sınıfın güçlendirilmesi için çalışırlarken Solis'in, ekonomi ekibinin kritik bir üyesi olduğunu belirten Obama, "Onun çabaları, işçileri geleceğin meslekleri için eğitmeye, işçilerin sağlık ve güvenliğini korumaya ve milyonlarca Amerikalı'yı tekrar istihdama kavuşturmaya yardımcı oldu" ifadesini kullandı.

Kabinenin diğer üyeleriyle ilgili olarak da bir Beyaz Saray yetkilisi, Adalet Bakanı Eric Holder, Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius ve Gazi İşleri Bakanı Eric Shinseki'nin ikinci dönemde de kabinedeki görevlerine devam edeceğini belirtti.

Obama, ABD Dışişleri Bakanlığı'na senatör John Kerry'yi, Savunma Bakanlığı'na da eski senatör Chuck Hagel'ı aday göstermişti. Hazine Bakanlığı'na da Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Jack Lew'un aday gösterilmesi ve Obama'nın buna ilişkin açıklamayı bu hafta yapması bekleniyor.

Enerji Bakanı Steven Chu'nun da yakında görevini bırakması beklenirken, İçişleri Bakanı Ken Salazar ile kabinenin şu anki tek Cumhuriyetçi kökenli üyesi olan Ulaştırma Bakanı Ray LaHood'un planları ise şimdilik bilinmiyor.


11 yıl önce